برای محقق شدن سیاست های اقتصادی پیش نیازهایی وجود دارد که یکی از مهم ترین آنها مبارزه با معضل بزرگی به نام قاچاق کالاست.
به گزارش آسماری نیوز به نقل از رهیاب تحریم ها بیش از گذشته مریض بودن اقتصاد کشور را نمایان کرد اقتصادی نفتی و وابسته که مورد طمع دشمنان نظام جمهوری اسلامی ایران واقع شده است رهبر معظم انقلاب برای مبارزه با توطئه های اقتصادی دشمن سیاست های اقتصاد مقاومتی را ابلاغ کردند سیاست هایی که همه کارشناسان اقتصادی کشور از آن به عنوان تنها راه نجات کشور نام می برند.
تحقق کامل این سیاست ها بی شک موجب توسعه اقتصادی کشور و دستیابی به یک اقتصاد پایدار می شود و سد محکمی در برابر نفوذ اقتصادی دشمنان ایجاد خواهد کرد برای محقق شدن سیاست های اقتصادی پیش نیازهایی وجود دارد که یکی از مهم ترین آنها مبارزه با معضل بزرگی به نام قاچاق کالاست.
امروز دیگر بر کسی پوشیده نیست که یکی از مهم ترین آسیب های قاچاق کالا، ضربه زدن به تولید ملی است وقتی تولیدکننده داخلی خود را در برابر سیل کالاهای خارجی که به صورت قاچاق وارد بازار شده است می بیند عملا خلع سلاح می شود.
برای مقابله با این معضل و بحران ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز در کشور تشکیل شده است ستادی که در حرف برنامه های خوبی دارد ولی در حوزه عمل هنوز نتوانسته است آنگونه که انتظار می رود عمل کند اگر برنامه های این ستاد به طور کامل و صحیح انجام شود شاهد برقراری نظم در فضای اقتصادی و سلامت در مبادلات اقتصادی و تجاری خواهیم بود و زیرساختها و فضای مناسب برای توسعه فعالیتهای اقتصادی فراهم میشود.
30 تا 50 هزار میلیارد تومان قاچاق کالا به کشور
در حالی که وزیر دادگستری اعلام می کند در حدود 30 تا 50 هزار میلیارد تومان قاچاق کالا به کشور وجود دارد و بخش عمده ای از آن از مبادی رسمی به کشور وارد می شود به اعتقاد برخی از فعالان بخش خصوصی این اظهارات به این معنی است بیش از 20 هزار میلیارد تومان کالای قاچاق از گمرک ایران و مبادی زیر نظر آن به کشور وارد میشود.
مجید رضا حریری رییس کمیسیون واردات اتاق بازرگانی ایران به گفته است: زمانی که وزیر دادگستری اعلام می کند از مبادی رسمی قاچاق وارد کشور میشود یعنی گمرک را متهم کرده است. این کالاهای قاچاق بر اساس این اظهار نظر یا از گمرک ایران وارد شده اند و یا از مبادی که زیر نظر آن این کار انجام گرفته است.
بخش عمدهای از تبعات قاچاق کالا به تجارت رسمی کشور برمیگردد
قائممقام وزیر صنعت عنوان کرد بخش عمدهای از تبعات قاچاق کالا به تجارت رسمی کشور برمیگردد و براساس ریز آمارهایی که ستاد مبارزه با قاچاق کالا بر اساس کشفیات اعلام شده سالانه 3 میلیارد دلار طلا، 2.7 میلیارد دلار پوشاک، 2 میلیارد دلار لوازم خانگی، 912 میلیون دلار سیگار، 1.5 میلیارد دلار رایانه و قطعات، 1.5 میلیارد دلار لوازم یدکی، 1.1 میلیارد دلار لوازم آرایشی و 1.8 میلیارد دلار گوشی،تبلت و تلفن همراه به کشور قاچاق میشود که این رقمها براساس کشفیاتی است که طبق آن و یک فرمول بندی محاسبه میشود.
دلایل قاچاق کالا چیست؟
مجتبی خسروتاج بالا بودن سود حقوق گمرکی (تعرفه) ،ممنوعیت و غیرمجاز بودن کالاهای مورد نیاز مردم، تشریفات متعدد واردات رسمی ، عدم پاسخگویی تولید به سلیقه مصرف کننده،توزیع کالای قاچاق را در بازار، سوء استفاده از ظرفیت ترانزیتی کشور و سوء استفاده از تجارت مرزی و ملوانی را از دلایل قاچاق کالا عنوان می کند.
قائم مقام وزیر صنعت می گوید مجازاتهای امروز قاچاق در کشور خنده آور است و به حدی است که احدی از آن ترسی ندارد و به راحتی دست به قاچاق کالا میزنند. در حالی که در برخی نقاط دنیا قوانی سختگیرانهای برای برخورد با قاچاق کالا دارند.
خوزستان در معرض آسیب...
استان خوزستان هم با توجه به مرزهای وسیع آبی و خاکی خود با دیگر کشورهای در معرض قاچاق کالا قرار داد و هر از چندگاهی اخباری از توقیف محموله های قاچاق کالا در گوشه و کنار استان به گوش می رسد
برنامه های استان خوزستان برای مبارزه با قاچاق کالا
در همین راستا در مرداد امسال استاندار خوزستان در جلسه ستاد مبارزه با قاچاق کالا برنامه جامع مبارزه با قاچاق کالا و ارز را به تصویب نهایی رساند مقتدایی در خصوص این طرح می گوید این طرح جز طرح های ملی و ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز بوده و راهبردها و اهداف آن کشوری اما برنامه های تفصیلی آن بومی و استانی است و به صورت تخصصی در کارگروه استانی مورد بررسی و کارشناسی قرار گرفته شده است.
مقتدایی:خوزستان کمترین قاچاق کالا را دارد
استاندار خوزستان در خصوص وضعیت قاچاق از بنادر استان گفته است براساس گزارش واصله خوزستان با وجود داشتن هفت بندر در میان استانهای مرزی کشور حداقل موارد قاچاق را در کشور داشته است.
وی اعتقاد دارد اگر در مرز اقتصاد فعال شود موارد قاچاق کم خواهد شد و مردم به سراغ کارهای قانونی می روند.
استاندار خوزستان در یکی دیگر از جلسات این ستاد اعلام کرد مرزهای خوزستان ازنظر مبارزه با قاچاق کالا و ارز کاملا کنترل شده است ولی دربرخی مناطق درزمینه سوخت و سلاح شکاری قاچاق هایی صورت می گیرد که اگر وضعیت معیشتی مرز داران تامین و تقویت بشوند این موارد نیز مرتفع می گردد.
وی ساماندهی پایانه صادراتی و بازارچه مرزی چزابه , راه اندازی بندرشادگان و نیز بندرهندیجان را عامل مهمی در کاهش قاچاق کالا عنوان کرد.
در شهرستان ها البته برای مبارزه به قاچاق کالا کاری قابل توجه صورت نمی گیرد تنها کار قابل ملاحظه ای که مثلا برای مبارزه با قاچاق کالا در اهواز شده است برگزاری جلسه کمیسیون مبارزه با قاچاق کالا است جلساتی که خروجی اش فقط برگزاری جلسه بوده است نه بیشتر.
در شهرستان های دیگر خوزستان هم وضعیت بهتر نیست رضا نجاتی فرماندار شوش که ریاست ستادمبارزه با قاچاق کالای شهرستان هم با اوست می گوید مبارزه با قاچاق کالا و ارز مدیریت جهادی می طلبد.
وی معتقد است برای حمایت از کالاهای داخلی باید جلوی قاچاق کالا گرفته شود و یک فرهنگ سازی خوبی در این رابطه صورت بگیرد اما اقای نجاتی به این موضوع اشاره نمی کند که چه کسی باید این کارها را انجام دهد.
بی شک برای مبارزه با پدیده شوم قاچاق کالا باید تمام ظرفیت های و پتانسیل های موجود در کشور و به طبع استان خوزستان فعال شود تا گلوگاه های قاچاق مسدود شود البته شیوع قاچاق کالا مرتبط با عوامل اقتصادی در هر جامعهای است که اگر این عوامل شناسایی و برطرف نشود، نمیتوان به تحقق کامل برنامههای ستاد مبارزه با قاچاق کالا امیدوار بود.