پروانه جلیلی بانوی مسجدسلیمانی است که برای اشتغال خود منتظر استخدام های دولتی نمانده و با یادگیری حرفه فرش بافی و ایجاد کارگاه آموزشی و تولیدی علاوه بر اشتغال خود برای چندین بانوی دیگر هم اشتغال زایی کرده است.
به گزارش آسماری,ای بابا کار کجا بود,هیچ اداره ای استخدام نداره,سرمایه ام کجا بود که بخوام کار آزاد داشته باشم و.....از این قبیل صحبت ها حرف های روز مره ای است که همه ما از دوستان و نزدیکان خود که شغلی ندارند می شنویم. برخی تصور میکنند کار آفرینی فرآیند پیچیده ایست و برای اشتغال زایی باید سرمایه ای میلیاردی وکارخانه های بزرگ داشته باشیم در حالی که می توان با کمی خلاقیت و تکیه بر توان خود و بستن کمر همت علاوه بر ایجاد شغل برای خودمان برای چندین نفر دیگر هم با کمترین سرمایه ایجاد اشتغال کنیم.
پروانه جلیلی بانوی مسجدسلیمانی است که برای اشتغال خود منتظر استخدام های دولتی نمانده و با یادگیری حرفه فرش بافی و ایجاد کارگاه آموزشی و تولیدی علاوه بر اشتغال خود برای چندین بانوی دیگر هم اشتغال زایی کرده است.
در ادامه گفتگوی خبرنگار ما با این بانوی کارآفرین را می خوانید.
لطفا خودتان را معرفی کنید
بنام خدا, پروانه جلیلی هستم و اولین نمایندگی فرش و تابلو فرش را در مسجدسلیمان افتتاح کردم.
بافندگی را از کجا یاد گرفتید و چه مدت است این کار را انجام می دهید؟
من از دوران کودکی در کنار مادرم قالی بافی و دیگر کارهای هنری و صنایع دستی را یاد گرفتم ,در سال75 بافندگی را بصورت حرفه ای دنبال کردم و در سال79 موفق به کسب مدرک قالی بافی از صنایع دستی مسجدسلیمان شدم و در سال 1391 مدرک قالی بافی را از فنی و حرفه ای مسجدسلیمان اخد نمودم.
کار بافندگی را از سال 1381 به طور جدی شروع کردم و کلاس های آموزشی در هلال احمر مسجدسلیمان و یکسال هم در شهر گلگیر با هدف اشتغال زایی برای خانم ها برگزار کردم.
سرمایه اولیه تان چقدر بود و سرمایه مورد نیاز برای راه اندازی کارگاه بافندگی را چطور تامین کردید؟
شروع کارم از خانه و با سرمایه ای دو میلیون تومانی بود که با حمایت های همسرم توانستم دوره های آموزشی را در مشهد,اصفهان و تبریز بگذرانم. با دریافت تسهیلات از صندوق کارآفرینی امید مسجدسلیمان کارگاهی را در مسجدسلیمان راه اندازی کردم و تجهیزات مورد نیاز را تهیه کردم تا خانم های بافنده برای استفاده از این دستگاه ها به خارج از استان مراجعه نکنند.
تاکنون چند نفر را آموزش داده اید و آیا این افراد توانستند این شغل را ادامه دهند؟
طی یکسال اخیر تعداد 138 نفر را آموزش دادم و در آموزش خانم ها سعی کردم که آموزش به گونه ای باشد که شرکت کنندگان در کلاس آموزشی بتوانند دیگر افراد خانواده خود را در خانه های خود آموزش دهند.
در حال حاضر بیست نفر از این افراد با قراردادی که با من بسته اند کار می کنند و مابقی بصورت مستقل در منزل کار می کنند.
برای بافت تابلو فرش نیاز به تجهیزات خاص و گران قیمتی دارید؟
بافت یک تابلو فرش هزینه زیادی ندارد اما برای تاسیس کارگاه و خرید تجهیزات نیاز به سرمایه داشتم که این سرمایه را از طریق تسهیلات خودش اشتغالی صندوق کارآفرینی امید تامین کردم.
بازار فروش محصول تولیدی شما چگونه است ؟
من اولین کارآفرینی بودم که توانستم با کارهای خودم و هنرجویانم اولین نمایشگاه فرش و تابلو فرش را در مسجدسلیمان و به مناسبت دهه مبارک فجر با حضور مسئولین شهرستان برگزار کنم.
در حال حاضر اکثر استان ها و شهرهای توریستی چنین نمایشگاه هایی را برگزار می کنند و اگر شرایط مطلوبی برای بازار فروش و برگزاری نمایشگاه در شهر و استان ما هم فراهم شود این کار درآمد خوب و قابل توجهی خواهد داشت و یک خانم یا آقای سرپرست خانواده می تواند با این شغل درآمد خانواده خود را تامین کند.
به نظر شما حمایت دولت از راه اندازی چنین کارگاه هایی چقدر می تواند به کاهش نرخ بیکاری کمک کند؟
این کار نوعی تولید داخلی بوده که در راستای اقتصاد مقاومتی مورد تاکید مقام معظم رهبری است و می توان با حمایت از راه اندازی چنین کارگاه هایی که سرمایه زیادی هم نمی خواهد و ظرفیت مناسبی برای ایجاد اشتغال و شکوفایی استعداد علاقه مندان به صنایع دستی است تاثیر بسزایی بر کاهش نرخ بیکاری گذاشت.
استعداد بانوان مسجدسلیمان در یادگیری بافندگی چگونه بود؟
طی یکسال گذشته که این کارگاه را راه اندازی کردم متوجه شدم که بانوان این منطقه استعداد و ذوق وسلیقه کم نظیری در صنایع دستی و بافندگی دارند که می توان با توسعه و حمایت بیشتر از این کارگاه های آموزشی صنایع دستی بهترین فرش ها را در همین کارگاه های کوچک تولید کرد.
آیا این شغل فقط مختص خانم ها است؟
خیر, این شغل تنها برای خانم ها نیست و مردان هم می توانند این کار را انجام دهند . مراجعات زیادی از سوی آقابان برای حضور در کلاس های آموزشی داشتم اما بدلیل اینکه محوز آموزش آقایان را نداشتم نتوانستم دوره آموزشی برای آنها برگزار کنم. اگر امکانی فراهم شود که بتوانیم برای آقایان و یا زندانیان و مددجویان بهزیستی و کمیته امداد کلاس اموزشی برگزار کنیم می توان مشکل اشتغال آنها را توسط خودشان برطرف کرد.
کلام آخر
از همه مسئولین شهرستان از جمله فرماندار,اداره صنعت ومعدن,میراث فرهنگی شهرستان و مدیرعامل محترم صندوق کارآفرینی امید خوزستان که همیشه حامی من در این کار بودند تشکر می کنم و امیدوارم این حمایت ها ادامه داشته باشد چرا که می توانیم با توسعه چنین کارگاه های آموزشی و مهیا کردن شرایط تولید برای علاقه مندان به صنایع دستی بهترین و با کیفیت ترین فرش ها را از مسجدسلیمان صادر کنیم و مشکل بیکاری جوانان شهرمان را برطرف کنیم.