استانهای یزد و اصفهان قطب فولاد کشور هستند و کرمان مدعی شده که تا سال 97 سومین قطب فولادی کشور میشود در حالی که فریاد بی آّی و خشکسالی سر میدهند.
به گزارش آسماری به نقل ازرهیاب، ایران با توجه به موقعیت جغرافیایی و شرایط خشکسالی با بحران آب مواجه شده است اما به جای بررسی این موضوع به صورت ملی برخی از مقامات سیاسی ایران با استفاده از نفوذ خود مسئله آب را منطقهای کردند. یکی از مسائل مهم در بحث انتقال آب کشور، انتقال آب کارون است که از یک سمت خوزستانیها و چهارمحال و بختیاریها معتقد به اشتباه بودن این طرح هستند و از سویی دیگر اصفهان، کرمان و یزد خود را سهیم در این آب میدانند.
مسئولان مرکز نشین مانند وزارت نیرو و سازمان محیط زیست سالها است که در این باره به صورت شفاف حرف نمیزنند و حتی اگر در کلام بگویند آب کارون فقط برای مصارف شرب منتقل میشود اما در عمل 5 برابر حد مصوب در شورای عالی آب، آب کارون به صورت مخفیانه به فلات مرکزی منتقل میشود.
بنا بر آمار رسمی منتشر شده در زمینه مصرف آّب در پالایشگاههای نفت، پتروشیمیها، صنایع فولادی، صنایع غذایی و بخش کشاورزی بیش از سایر مصارف است. اما با این حال استانهای یزد و اصفهان قطب فولاد کشور هستند و کرمان مدعی شده که تا سال 97 سومین قطب فولادی کشور میشود.
اصفهان و افزایش تولید در صنعت فولاد
یکی از صنایع قدیمی استان اصفهان، «ذوب آهن» است؛ این شرکت در سال 51 با ظرفیت تولید سالانه 550 هزار تن محصول آغاز به کار کرد اما در دولت هاشمی رفسنجانی این رقم به 2 میلیون تن در سال رسید و در حال حاضر هم به دنبال دستیابی به تولید سالانه 3 هزار و 600 تن محصول در سال هستند.
فولاد مبارکه دیگر غول صنعتی اصفهان است که در سال 60 عملیات ساخت آن آغاز و در سال 70 به بهره برداری رسید. در ابتدا سقف تولید این شرکت 2 میلیون و 400 هزار تن اعلام شد اما در حال حاضر مدیران شرکت برای رسیدن به تولید سالانه 11 میلیون و 300 هزار تن محصول تلاش میکنند.
پالایشگاه اصفهان که در سال 58 با ظرفیت 180 هزار بشکه در روز فعالیت خود را آغاز کرد امروز با ظریت پالایش 360 هزار بشکه در روز فعالیت میکند. نکته جالب درباره پالایشگاه اصفهان این است که نفت خام مورد نیاز این پالایشگاه از طریق خط لوله 430 کیلومتری از خوزستان تأمین میشود.
کرمان و قطب فولاد شدن با آب کارون
کرمان دومین استانی است که آب کارون قرار است صنایع و اراضی کشاورزی آن را سیراب کند؛ گروه صنعتی بارز در سال 71 با ظرفیت تولید 25 هزار تن لاستیک در این استان فعالیت خود را آغاز کرد اما این شرکت در حال حاضر 140 هزار تن لاستیک تولید میکند.
مجتمع کک سازی زرند، فولاد زرند، آلومینیوم هزار، شرکتهای سیمان کرمان و مس باهنر از دیگر صنایع مهم استان کرمان هستند که در دهههای 70 و 80 در این استانها ساخته شدند که همگی چزو صنایع آببر هستند.
یزد و تغییر اسناد بالادستی نظام برای رسیدن به توسعه
یزد هم دیگر استانی است که مدعی سهم خود از کارون است. نورد فولاد یزد از جمله صنایع مهم این استان در سال 58 ساخته شد و تکمیل آن در بین سالهای 75 تا 90 صورت گرفت. فولاد آلیاژ یزد هم دیگر کارخانهای است که در دهه 80 رنگ توسعه به خود دید.
فولاد و معادن آهن، معادن زغال سنگ و معادن سنگ، کارخانجات کاشی، کارخانههای کابل و فیبر نوری و صنایع غذایی از دیگر صنایع مهم یزد هستند که با وجود این صنایع حدود ۵۳ درصد از مصرف برق این استان با تعرفه صنعتی استفاده میشود.
حبیب الله بیطرف ۲۸ اسفندماه ۹۱ در مصاحبه با روزنامه آفتاب یزد میگوید: که چگونه با کمک علی اکبر اولیاء، طرح آمایش سرزمینی استان یزد را که در آن، فقط بر ظرفیت جهانگردی و صنایع دستی برای این استان تأکید شده بود، تغیر داده و با تحمیل هزینههای گزاف اجتماعی و مادی بر کشور و ویران کردن خوزستان، چهارمحال بختیاری و لرستان، آب سرچشمه کارون و خرسان و دز را به یزد منتقل میکند تا امکان ایجاد صنایع و کارخانههای پرمصرفی همچون فولاد و سرامیک سازی در یزد فراهم شود.
کشاورزی
آبیاری کشاورزی به دو روش "دیم و آبی" انجام می شود و در روش آبی چون گیاه گندم مرتب آب می خورد میزان گندم تولیدی در این روش بالا است. اصفهان در توليد چند محصول به ویژه گندم آبي بالاترين ميزان عملكرد را در كل كشور دارد.
بنا بر آمارهای رسمی 60 درصد آب در بخش کشاورزی هدر می رود و مدیران اصفهانی هم می گویند از 250 هزار هکتار اراضی این استان فقط 3 هزار هکتار مجهز به سیستم آبیاری تحت فشار هستند.
مدیرکل آب و فاضلاب یزد هم درباره میزان آب مصرفی در بخش کشاورزی این استان میگوید که 94 درصد از آب ورودی به این استان در بخش کشاورزی مصرف میشود.
مواد غذایی و نیاز به آب
گروه صنایع مواد غذایی و آشامیدنی که در سال 1384، حدود 20 درصد از آب صنعت را مصرف می کردند، در سال 1390 نیز تنها دو درصد کاهش سهم داشته و سهم آن از 20 درصد به 18 درصد رسیده است که به این ترتیب رتبه دوم مصرف آب صنعت را به خود اختصاص می دهند. در اصفهان 700 و در یزد 500 کارخانه در تولید محصولات غذایی فعال هستند.
به گزارش رهیاب، وضعیت صنایع و کشاورزی 3 استان فلات مرکزی که چشم به آب کارون دوختهاند نشان میدهد که بحث تشنگی در این استانها بحثی برای انتقال آب مورد نیاز بخشهای دیگر است و چگونه میتوان این را باور داشت که استانهای مدعی در خشکسالی و کمبود آب روز به روز در بخش کشاورزی و صنعت پیشرفت کردهاند و خود را قطب در کشور میدانند.