یکی از مهمترین پروژه هایی که تا چندین سال پیش سر زبان ها بود و پیگیری آن خبر خوشی برای مردم شهرستان لالی بود احداث سد تراز در بخش حتی بود.
به گزارش آسماری به نقل ازلالی نیوز سد تراز یکی از جمله طرح هایی است که در صورت اجرا تحول عظیمی در ساخت شهری و زندگی مردم لالی به وجود خواهد آمد چرا که این سد برآورده کننده چندین نیاز مهم مردمی در لالی است که سال های سال است نه تنها موجب کندی آبادانی شهر شده بلکه در این اواخر دغدغه هایی را هم به وجود آورده است .
این سد که قرار است بر روی رودخانه تراز احداث شود می تواند علاوه بر تامین پایدار آب شرب و آب کشاورزی مردم شهرستان لالی ، از نگرانی مردم در بروز سیلاب های فصلی و خسارات آن ها هم جلوگیری کند .
در این طرح همچنین نیروگاهی با ظرفیت 5.30 طراحی شده که قادر به تولید سالانه 13.2 گیگاوات ساعت برق برای تحویل به شبکه سراسری است.
از کاربردهای دیگر این سد می توان به رونق بخش گردشگری اشاره کرد که با عملیاتی شدن آن تحول عظیمی در صنعت گردشگری روستاهای بخش حتی بهوجود خواهد آمد .
محل این سد بر رودخانه هرکش تراز از سرشاخه های شور لالی و حوضه آبریز رودخانه کارون واقع در پنج کیلومتری شمال شهرستان لالی در نظر گرفته شده است.
بنابرگزارش شبکه خبری سازمان آب وبرق خوزستان در۸ تیرماه ۹۲ مطالعات مرحله اول سد تراز خاتمه یافته ومرحله دوم آن نیز درحال نهایی شدن است ودرمرحله تامین اعتبار برای اجرایی شدن عملیات سدسازی است به گفته این مقام مسئول سد تراز سدی است بتن غلطکیRCC)) به ارتفاع ۷۷متر،طول تاج۴۱۸٫۵مترحجم مخزن ۱۱۰میلیون متر مکعب با اهداف کنترل سیلاب ،تامین آب شرب لالی وروستاهای حومه ،تامین آب کشاورزی ۲۱۰۰هکتارازاراضی دشت لالی ،تولید انرژی برق آبی به ظرفیت ۵٫۳مگاوات وتولید انرژی سالانه ۱۳٫۲گیگاوات ساعت که در۶کیلومتری شمال شهر لالی درشمال استان خوزستان قرار دارد .گسترده ترین سازندهای ساختگاه سدودریاچه سد،سازند کنگلومرای بختیاری ، سنگدانه های عمدتا آسماری است.
در بالا دست محل اجرای ساخت سد تراز دو منطقه ی تراز وسر کمری قرار دارد و منطقه ترازبا روستاهای تراز پایین وشهرک تراز که مرکز بخش حتی است با جمعیت تقریبی ۷۰۰ نفری دارای مدرسه،اداره بخشداری،تربیت بدنی،اداره برق وجهاد،خانه بهداشت وپاسگاه انتظامی وروستای چم حاجیان سبزآبادسر کمری با جمعیت حدود۵۰۰نفرهمچنین وجود چندین خانوار عشایری وخانه های پراکنده روستایی است که در سالهای گذشته در بلا تکلیفی طرح مطالعاتی این سد قرار داشته اند.
از آنجاییکه طرح مطالعاتی سد از سالهای ۸۳-۸۲ شروع شده وقرار بر شروع ساخت از سال ۸۵ بوده است. به دلیل مشکلات ذکر شده قبلی تا به امروز بطول انجامیده ودر سالهای گذشته مشکلاتی از قبیل عدم صدور مجوز برای طرحهای کشاورزی، دامپروری وساخت وساز قانونی مناطق حریم دریاچه گریبانگیر منطقه شده است.
اسماعیل جلیلی نماینده سابق شهرستان های مسجدسلیمان لالی هفتگل اندیکا درمجلس شورای اسلامی پیش از پایان دوران نمایندگی خود در اواخر سال 92 در اظهارنظری گفته بود: این نوید رابه مردم شهرستان لالی بدهم که سد تراز لالی امسال ردیف اعتباری آن نهایی شده ودرفهرست پروژه های ملی ثبت شده واعتبارات اجرایی آن درنظرگرفته شده وامیدوارم با تخصیص اعتبارمردم ازاین سرگردانی چندساله به خاطربلاتکلیفی سد تراز بیرون بیایند .
پیگیری مسئولان فعلی شهرستان لالی در خصوص اجرای این مصوبه ی بر زمین مانده دولت یکی از مطالباتی است که با تحقق آن نه تنها از آمار مهاجران مردم به خارج از لالی کاسته می شود بلکه با بهبود معیشت مردمی زمینه توسعه پایدار مناطق روستایی در شهرستان هم فراهم می شود .
منابع :
شبکه خبری سازمان برق خوزستانkwpa.info
هفته نامه ی امیدجنوب شماره ۱۷۵سه شنبه ۱بهمن ۱۳۹۲