شاید یکی از دلایل طمع دیگر استانها به آب خوزستان نیز همین موضوع باشد داشتن رودهای بزرگ! ولی چند سالی که نبض حیاتی این استان مشتریهای بسیاری پیداکرده و هر بار خبری از انتقال یکی از آبهای آن به گوشهای از استانهای اطراف رسانهای میشود.
به گزارش آسماری به نقل از «انتقال آب» کلمهای که وقتی مطرح میشود یکطرف قضیه را به خوزستان ربط میدهد. گویا پایتخت نشینان با لابیهای آبی میخواهند انتقال آب را به یک سنت نانوشته برای مردم این دیار تبدیل کنند.
استان خوزستان یکی از استانهایی است که از آبهای سطحی برخوردار است (حالا باید گفت برخوردار بود). رود کارون، سمیره، جراحی، اروند و... این استان را قطب کشاورزی کرده است.
شاید یکی از دلایل طمع دیگر استانها به آب خوزستان نیز همین موضوع باشد داشتن رودهای بزرگ! ولی چند سالی که نبض حیاتی این استان مشتریهای بسیاری پیداکرده و هر بار خبری از انتقال یکی از آبهای آن به گوشهای از استانهای اطراف رسانهای میشود.
از انتقال پر سروصدای آب کارون به فلات مرکزی که حتی با اصرار دولت بر این مهم همراه بود و باعث شد تا حتی نماینده عالی خود در استان را تودیع کند گرفته تا انتقال آب زهره به بوشهر و اکنون نیز انتقال آب رودخانه اعلا به استانی دیگر.
رودخانه علا که از کوههای «هفتچشمه» و «گندمکار» حوزه خوزستان سرچشمه میگیرد، قرنهاست که مسیری طولانی و پرپیچوخم را طی میکند تا در مسیر طولانی خود شهرها و روستاهای زیادی را از نعمت آب خود بهرهمند سازد. هرچند اکنون آب رودخانه کم شده است.
اکنون گفته میشود با توجه به کاهش شدید آب این رودخانه و خشکسالی و مشاهدات میدانی، مسئولان منطقه «دیشموک» از استان کهگیلویه و بویراحمد در حال احداث آببند و نصب تا تأسیسات پمپاژ آب برای برداشت آب از این رودخانه هستند.
لطیف حیایی اهوازی فرماندار باغملک در این رابطه میگوید: سازمان جهاد کشاورزی استان کهگیلویه و بویر احمد جهت آبیاری ۲۰۰۰ هکتاری باغات آن منطقه با احداث پروژههای پمپاژ آب بر روی رودخانه اعلاء که متعلق به استان خوزستان و شهرستان باغملک است، تصمیم داشتند با اجرایی شدن این پروژه در هر ثانیه ۱۲۰۰ لیتر آب را انتقال دهند.
وی افزود: انتقال آب رودخانه علا موجب نارضایتی اهالی روستاهای منطقه صیدون گردید و این موضوع باعث شد تا گروه کارشناسی از طریق فرمانداری باغملک و بخشداری صیدون جهت تهیه گزارشها فیلم و عکس به محل اعزام شوند.
حیایی اهوازی خاطرنشان کرد: مردم منطقه صیدون، روستاهای تنگ چویل، رودزیر و اعلاء چشمانتظار احداث سد در محل بودند ولی الآن نهتنها پروژه سدی به بهرهبرداری نرسید بلکه همین مقدار آب و جریان طبیعی را که میتواند کلی از مسائل زیستمحیطی را تنظیم کند، میخواند انتقال دهند و مطمئناً همانگونه که به مسئولین استان کهگیلویه و بویر احمد اعلام شد تحت هیچ شرایطی اجازه نخواهیم داد.
در این رابطه چندی پیش جمع کثیری از مردم دهستانهای «رود زیر» و روستاهای تابعه، طلاور و حومه، میداوود و حومه، رود زرد و رامهرمز و رامشیر، کشاورزان و دامداران با تجمع در دهستان مربوطه خواستار آن شدند که از عملیاتی شدن این سد و برداشت از آب رودخانه علا جلوگیری شود.
هدایت الله خادمی نماینده مردم ایذه و باغملک در مجلس دهم نیز درواکنشی به انتقال آب رودخانه علا با تأکید بر اینکه طرح انتقال آب از این روستاها را به یکی از استانهای همجوار بهصورت چراغ خاموش انجام داده بودند معتقد است که مطالعه این طرح را بیش از 3 سال پیش انجام داده بودند.
خادمی میگوید: این جای نگرانی دارد که کار مطالعات این طرح را بهصورت چراغ خاموش انجام دادهاند و میخواهند آن را اجرایی کنند و بیکاری را در این مناطق گسترش دهند.
وی میافزاید: بهعنوان نماینده مردم خواستارم که هرچه سریعتر آقای استاندار و وزیر کشور از اجرای انتقال این آب کم که حق مردم منطقه است برای اینکه هزینه روزمره اینها از همین آب تأمین میشود جلوگیری کنند؛ تا مشکلی برای هر 2 منطقه که هم تبار هم هستند به وجود نیاید چراکه از همه مهمتر این است که ما باهم برادر هستیم و سرچشمه این آب همسالیان طولانی در این بخش است.
به گزارش رهیاب، کشاورزی و اقتصاد خوزستان در سالهای اخیر با معضلی به نام کمبود آبدست به گریبان است، معضلی که شاید برای خوزستانی پر آب هیچگاه متصور نبود ولی امروز این کمبود آب و همچنین معضل ریز گردها به دلیل انتقال بیرویه آب به استانهای همجوار رخداده است. لذا میطلبد که مسئولان جلوی فاجعه آبی انسانی را در خوزستان پیش از وقوع بگیرند.