این صحنه را بخوبی بیاددارم که اعضای بدن مردم ازشدت انفجارموشک روی تیرهای برق افتاده بود.
به گزارش آسماری, سیام مهرماه، آغاز یکی از بزرگترین حملات وحشیانه و غیرانسانی رژیم بعثی صدام به شهر مسجد سلیمان بود؛ حملاتی که در راستای ایجاد ترس در مردمان دلاور مسجدسلیمان صورت پذیرفت، ولی با مقاومت جانانه تاریخی مردان و زنان این دیار تاریخساز، مسجدسلیمان در مقابل آماج موشکها و گلولهها ایستاد و حماسهای بزرگ را در تاریخ دفاع مقدس ثبت کرد که تا ابد جاودان خواهد ماند.
در آستانه سی ام مهرماه و بمناسبت سالروز حمله موشکی ددمنشانه رژیم بعثی به مردم مسجدسلیمان که منجر به شهادت بیش از 120 نفر و محروحیت حدود300نفر از مردم مسجدسلیمان شد به دیدار دو تن از شاهدان حمله موشکی مهرماه سال 1362 رفتیم تا حوادث روز مقاومت و ایستادگی مردم مسجدسلیمان را بار دیگر مرور کنیم.
در ادامه گفتگوی خواندنی خبرنگار ما با آقایان اردشیر بهزادی شیخ رباط و ناصر توکلی را می خوانید.
اردشیر بهزادی شیخ رباط که تعمیرگاه کولر و یخچال در منطقه پشت برج مسجدسلیمان دارد در رابطه با حمله موشکی سی ام مهرماه 1362 می گوید:در آن زمان تعمیرگاهم در منطقه چاه نفتی بود, بعد از ظهر سی ام مهرماه که در مغازه مشغول کار بودم متوجه شدم یک هلی کوپتر که شهردار و فرماندار وقت مسجدسلیمان در آن مشغول بازدید از نقاط مختلف شهر بودند در فاصله حدود 300 متری مغازه ام ناگهان فرود آمد و تنها چند دقیقه بعد از فرود هلی کوپتر اولین موشک به منطقه چاه نفتی برخورد کرد و دقایقی نگذشت که موشک دوم به منطقه سبزآباد اصابت کرد و دهها خانه و مغازه تخریب شد و خیلی از مردم از جمله خود من زیر آوار ماندیم.
*شدت زخمی و کشته ها به حدی بود که برای انتقال آنها به بیمارستان از خودروهای شخصی و وانت بار استفاده می شد و در این بین که مردم و نیروهای امدادی مشغول خارج کردن مجروحین از زیر آوار بودند حدود یک ساعت بعد از اصابت دومین موشک بود که موشک سوم به خیابان 17 شهریور برخورد کرد.
دقایقی قبل از اصابت موشک در خیابان 17 شهریور دو خودرو با هم تصادف می کنند که همین موضوع باعث تجمع مردم در خیابان می شود و با اصابت موشک عده زیادی ار مردم در این خیابان کشته و زخمی شدند.
*در کمتر از دو ساعت سه موشک به سه نقطه مسجدسلیمان اصابت کرده بود و بیمارستان شرکت نفت و22بهمن مملو از مجروحین و جنازه شهدا بود.تعداد شهدا به حدی بود که سردخانه ها دیگر جایی برای نگهداری اجساد نداشتند و روز بعد سردخانه های سیار به مسجدسلیمان آوردند.آمار دقیقی از تعداد شهدای این روز را بیاد ندارم اما بیش از 120 شهید در حملات موشکی 30مهر ماه در مسجدسلیمان به شهادت رسیدند.
*این صحنه ها را بخوبی بیاد دارم که اعضای بدن مردم از شدت انفجار موشک ها به خیابان های اطراف و روی تیرهای برق افتاده بود.در همان خیابان 17 شهریور بدن تکه تکه شده یک شهید روی تیر برق بود و وقتی که مامور سازمان برق می خواست جنازه او را پائین بیاورد با دیدن بدن تکه تکه شده آن شهید سکته کرد و همانجا فوت کرد.
*خبرنگاران داخلی و خارجی از چندکشور برای تهیه گزارش این حادثه به مسجدسلیمان آمدند. در آن زمان بهروز صالحی خبرنگار روزنامه اطلاعات در مسجدسلیمان بود که گزارش همین حادثه را برای روزنامه ارسال کرد.
*خانواده هائی بودند که در این حمله تمام اعضای آنها شهید شدند که از جمله آنها خانواده گرجیان بود که فکر می کنم شش نفر بودند و همه آنها کشته شدند.
*خانه های زیادی در این حملات تخریب شده بود و مردم با کمک هلال احمر در منطقه تمبی اسکان داده می شدند .
ناصر توکلی دیگر شاهد حمله موشکی سی مهرماه می گوید:شدت جراحات مجروحین و شهدا به قدری بود که برخی از شهدا را از روی لباس و نشانه های وسایل شخصی شان شناسایی کردیم. یکی از دوستان خودم را از روی طرح کمربندش شناسایی کردیم.
اعزام هیات ویژه از سوی امام خمینی(ره) به مسجدسلیمان
توکلی می گوید:در همان روزها هیاتی عالی رتبه از سوی حضرت امام(ره) به مسجدسلیمان آمد و پیام تسلیت امام(ره) برای مردم مسجدسلیمان را طی مراسمی در استادیوم قرائت کردند.
نقش عشایر در امداد رسانی به آسیب دیدگان
بهزادی:حملات سی مهر ماه همزمان بود با ورود عشایر بختیاری به مسجدسلیمان که عشایر هم در امداد رسانی به مردم نقش موثری داشتند و در امداد رسانی به مجروحین و جستجوی شهدا به امدادگران کمک می کردند.
نقش آمریکا و انگلیس در حملات موشکی به مسجدسلیمان
بهزادی می گوید:دشمن بعثی قصد داشت تا با حمله به مسجدسلیمان در بخش وسیعی از منطقه رعب و وحشت ایجاد کند.مسجدسلیمان بدلیل کوهستانی بودن صدای انفجارهایش تا کیلومترها آنطرف تر شنیده می شد و می خواستند در دل مردم منطقه وحشت ایجاد کنند تا مردم پشت جبهه ها را خالی کنند.
توکلی می گوید:آمریکایی ها و انگلیسی ها که پیش از انقلاب در مسجدسلیمان بودند محدوده چاه های نفتی را می دانستند و با دادن این اطلاعات به بعثی ها قصد داشتند تا به چاههای نفتی ما خسارت وارد کنند.
مردم مسجدسلیمان هرگز برای اعزام به جبهه دلسرد نشدند
بهزادی می گوید:در هشت سال دفاع مقدس اعزام نیرو از مسجدسلیمان به جبهه ها هیچوقت متوقف نشد و مردم هرگز از مقاومت شان دلسرد نشدند و روز به روز علاقه مردم و بویژه جوانان برای حضور در جبهه ها بیشتر می شد. مردم آنقدر علاقه مند به حضور در جبهه ها بودند که حتی افراد کهن سال هم داوطلب اعزام می شدند.
بمباران مخازن آب بجای چاههای نفتی
در همان سالها در یک شب حدود هشت مرتبه مسجدسلیمان هدف بمباران هوائی قرار گرفت اما همه این بمب ها به کوهها خورد.منطقه سرتانکی ها و مخزن آب هم مورد حمله هوائی قرار گرفت و دشمن تصور می کرد مخازن نفتی را زده که روز بعد تلویزیون های خارجی هم اعلام کردند مخازن نفتی مسجدسلیمان هدف حمله هوائی قرار گرفته است.
برای شهید شدن فرزندانم هیچوقت گلایه مند نبودم
توکلی می گوید: سه تن از فرزندانم در یک روز در دوران دفاع مقدس براثر بمباران ها به شهادت رسیدند اما وقتی شهید شدند گویی خداوند مهری در دلم نهاده به طوری که دل و جراتم برای جنگیدن بیشتر می شد. هیچوقت به خدا یا به امام (ره) گلایه نکردم که چرا فرزندانم شهید شدند چرا که معتقدم فرزندانم در راه خدا و اسلام به شهادت رسیدند.
سی ام مهرماه می تواند به عنوان روز مقاومت مردم مسجدسلیمان ثبت شود
اردشیر بهزادی نسبت به بی توجهی مسئولین فرهنگی به حادثه 30 مهر گلایه مند است و می گوید: ازمسئولین فرهنگی شهر و استان انتظار داریم حداقل سالی یکبار یادواره یا مراسم بزرگداشتی برای شهدای این حملات وحشیانه برگزار کنند. سی ام مهرماه می تواند به عنوان روز مقاومت مردم مسجدسلیمان ثبت شود.
پیروز واقعی جنگ ملت ایران بودند
بهزادی : در هشت سال دفاع مقدس مقاومت و ایستادگی مردم بود که ملت ایران پیروز شد و اینکه می بینیم امروز دشمنان مان از جنگیدن با ما وحشت دارند بخاطر همین مقاومت مردم در هشت سال دفاع مقدس است و دشمنان ما بخوبی می دانند که روحیه مقاومت همچنان در دل ملت ایران زنده است.
وی می گوید: اگر امروز دشمنان خارجی ما با جنگ اقتصادی می خواهند ملت ایران را از پا در بیاورند مطمئن باشید باز هم این ملت ایران است که با مقاومت خود پیروز این جنگ خواهد بود.