اجرای طرح جابه جایی مناطق آلوده به نفت و گاز در مسجدسلیمان سالهای متمادی است که مطرح می شود و هر بار نحوه و زمان اجرای آن تغییر می کند.
به گزارش آسماری نیوز اجرای طرح جابه جایی مناطق آلوده به نفت و گاز در مسجدسلیمان سالهای متمادی است که مطرح می شود و هر بار نحوه و زمان اجرای آن تغییر می کند.
موضوعی که از همان ابتدا در بدنه وزارت نفت مطرح بود و گهگاهی شنیده می شد که مسجدسلیمان را باید کامل جا به جا کرد اما بنا بر دلایلی از جمله هزینه بالای جا به جایی کامل در نهایت مسئولان امر به این نتیجه رسیدند که طرح جا به جایی در قالب 5 هزار واحد مسکونی و بمنظور جا به جایی 6 منطقه آلوده مسجدسلیمان اجرا شود.
براساس برآورد هزینه ای که در سال 1384 برای اجرای این طرح انجام شد مبلغ 120میلیارد تومان برای اجرای 5 هزار واحدمسکونی اعتبار در نظر گرفته شد و در همان سال مقرر شد تا 40 هکتار از اراضی هوانیروز مسجدسلیمان که در اختیار ارتش بود با فرمان مقام معظم رهبری به منظور اجرای طرح جا به جایی مناطق آلوده به نشت نفت و گاز مسجدسلیمان به وزارت راه و شهرسازی منتقل شود.
در ادامه این روند در سال 1386 تفاهم نامه ای بین راه و شهرسازی, استانداری خوزستان و وزارت نفت منعقد شد که طبق این تفاهم نامه وزارت نفت به عنوان تامین کننده منابع مالی ,راه و شهرسازی به عنوان دستگاه مسئول , بنیاد مسکن انقلاب اسلامی به عنوان مدیر اجرائی و استانداری خوزستان به عنوان هماهنگ کننده دستگاه ها در اجرای طرح جا به جایی انتخاب شدند.
با امکان سنجی و مطالعات مقدماتی که در ابتدای اجرای این طرح در محل مورد نظر صورت گرفت ظرفیت محل اجرای طرح جا به جایی از 700واحد به 1400واحد افزایش یافت ,مقاوم سازی ساختمان های قدیمی انجام شد و یک سایت 1400واحدی به نام شهرک ولیعصر (عج) طراحی گردید.
اما امروز بعد از حدود 10 سال که از آغاز اجرای طرح می گذرد ادامه روند جا به جایی ساکنین مناطق آلوده به کندی پیش می رود و ساکنین شهرک ولیعصر(ع) هم با مشکلاتی مواجه شده اند.
ابراهیم جعفری شهنی رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی مسجدسلیمان در رابطه با آخرین وضعیت اجرای طرح جا به جایی مناطق آلوده به نشت نفت و گاز به خبرنگار ما گفت : در ابتدای اجرای طرح فرض بر این بود که اعتبار اجرای طرح به موقع از سوی وزارت نفت تامین می شود و با مشکل کمبود منابع مالی مواجه نخواهیم شد و اجرای پروژه طبق برنامه زمانبندی پیش خواهیم رفت اما روال کار اینگونه پیش نرفت و بدلیل عدم تزریق به موقع اعتبار چندین بار پروژه تعطیل شد و هزینه های مضاعفی به پروژه تحمیل شد.
وی افزود : در فاز اول اجرای طرح 310واحد مسکونی تکمیل شد و طی نشستی با حضور اعضای کمیته واگذاری به ریاست فرماندار ,منازل را با قرعه کشی به ساکنین مناطق آلوده تحویل دادند که همین روش واگذاری موجب شد تا جا به جایی به صورت پراکنده انجام شد.
جعفری شهنی ادامه داد : تحویل 310 واحد در سال 1393 با کلیه تاسیسات زیر ساخت انجام شد و برای تکمیل باقی واحد ها نیاز به افزایش سقف اولیه اعتبار پروژه می باشد که در سال گذشته تصمیم بر این شد تا 1000واحد دیگر ساخته شود و به مردم تحویل داده شود که برای تکمیل این 1000واحد نیاز به 48میلیارد تومان اعتبار علاوه بر 120میلیاردتومان اعتبار اولیه بود که مسئولان نفت به عنوان تامین کننده منابع مالی این تامین این هزینه را نپذیرفتند.
رئیس بنیاد مسکن مسجدسلیمان تصریح کرد : در حال حاظر ابنیه 195واحد دیگر تکمیل شده و 255واحد هم حدود 90 در صد پیشرفت فیزیکی دارند و باقی واحد ها حدود 60 درصد پیشرفت کار دارند.
جعفری شهنی با اشاره به برخی مشکلاتی که پروژه با آن مواجه است اظهار داشت : سازمان آب و فاضلاب به عنوان بهره بردار موظف است هرگونه خرابی یا نقص در لوله های آب ساکنین شهرک ولیعصر(ع) را برطرف کند اما متاسفانه شکستگی پیاپی لوله ها و قطعی مکرر آب موجب اعتراض ساکنین این منطقه شده است باید .
وی ادامه داد : بازارچه شهرک علیرغم اینکه تکمیل شده و آماده بهره برداری است اما با مشکل برق مواجه است و برای تامین برق بازارچه حدود 300میلیون تومان اعتبار لازم است که بدلیل مطالباتی که سازمان برق از بخش های دیگر این پروژه دارد حاظر به تامین برق این بازارچه نمی شود .
ابراهیم جعفری شهنی با بیان اینکه اعتبار مورد نیاز از وزارت نفت به صورت قطره چکانی پرداخت می شود گفت : نگرانی ما در مورد این پروژه این است که هزینه زیادی صرف شد تا این ساختمان ها به این میزان پیشرفت رسیده اند و اگر به همین حال رها شوند و ادامه کار انجام نشود قطعا هزینه راه اندازی مجدد پروژه و تکمیل ساختمان ها هزینه مضاعفی خواهد بود. انتظار داریم دولت از این طرح حمایت کرده و اعتبار مورد نیاز جهت تکمیل 1000 واحد باقی مانده را پرداخت کند.
وی افزود : مشکل مربوط به عدم پرداخت مطالبات پیمانکاران و دستگاه های اجرایی از جانب نفت و نیاز به افزایش سقف اولیه اعتبار پروژه دو مشکل اساسی است که در مسیر تکمیل و به بهره برداری این پروژه وجود دارند.
رئیس بنیاد مسکن مسجدسلیمان تاکید کرد : این موضوع باید در سطح وزارت نفت پیگیری شود و این حق مردم مسجدسلیمان است که دهها سال در این مناطق آلوده زندگی می کنند و سلامتی شان در خطر است .
وی در پایان از اینکه این پروژه محوریت تصمیم گیری مشخصی ندارد گلایه کرد و اظهار داشت : عدم وجود یک دستگاه مشخص که مسئولیت پیگیری و جذب اعتبار یا تعیین تکلیف نهایی این پروزه را به عهده بگیرد باعث شده است که تبعات ناشی از تعطیلی پروژه فوق متوجه بنیاد مسکن انقلاب اسلامی باشد که تنها مسئولیت اجرا را برعهده داشته است .
مردم مسجدسلیمان انتظار دارند تا وزارت نفت نگاه خود را به مسجدسلیمانی که پایتخت نفت ایران و خاورمیانه است تغییر دهد و بخش کوچکی از درآمد 108سال استخراج نفت و گاز از این شهر را برای حفظ سلامتی شهروندان مظلوم و محرومش اختصاص دهد.