فعالیت مدیران غیر بومی در خوزستان از سال ها پیش مورد انتقاد نخبگان و نسل جوان مدیریتی استان بوده است.
مدیرانی که با روابط،فرهنگ و حتی چالش های موجود در این استان آشنایی چندانی ندارند ولی صرفا به واسطه ابلاغ مرکز نشینان در عالی ترین مدارج مدیریتی خوزستان قرار می گیرند.
با این اوضاع طبیعی است وقتی مدیری رنج مردم شهرهای مختلف خوزستان را در محروم ترین مناطق نچشیده و یا ندیده است از بودجه های هزاران میلیاردتومانی مجموعه اش نصیب قابل توجهی برای مناطق محروم نباشد.
همین مدیران نسبت به فرهنگ و آداب اصیل قومیت های وفادار به مکتب تشیع در خوزستان چندان آگاهی ندارند لذا می توانند بستری فراهم کنند تا فرهنگ های وارداتی بر فرهنگ اصیل بومی غلبه پیدا کند.
غرض اینکه چنانچه به صورت اجمالی به مسئولیت های کلان اقتصادی،سیاسی و آموزشی در خوزستان نگاهی بیاندازیم به نکات قابل توجهی دست پیدا می کنیم که البته بنا نداریم یکطرفه به قاضی برویم بلکه صرفا به معرفی تعدادی از مدیران غیربومی در خوزستان می پردازیم و قضاوت را بر عهده شما می گذاریم:
استانداری خوزستان
مهم ترین پست سیاسی خوزستان پس از استاندار به یک ایلامی تعلق داردکه در دوران حضور خود تغییرات گسترده ای را در حوزه انتصابات سیاسی استان ایجاد کرده است.
فرج الله خبیر که تلاش دارد کمتر خود را اسیر حاشیه کند این روزها وظیفه تودیع و معارفه فرمانداران را در شهرهای مختلف خوزستان برعهده دارد که البته بخشی از این فرمانداران نیز بومی نیستند.
اینکه دقیقا نفوذ خبیر در استانداری خوزستان به چه میزان است در محافل گوناگون نقل قول های مختلفی می شود لکن اثرگذاری وی با توجه به تحولات گذشته و اخیر کم نیست.
فولاد خوزستان
بی شک نام بردن از شرکت فولادخوزستان به نام غول اقتصادی گزافه نیست کارخانه ای که برخی آمارها حاکی از گردش مالی چندهزار میلیاردتومانی آن است.
جالب است بدانید که کارخانه فولاد منحصر در تولید فولاد نیست و شرکت و واحد های تابعه ریز و درشت با بودجه های معتنابهی دارد.
این غول اقتصادی خوزستان را چندین سال است مهندس شریفی که اصالتا یزدی می باشد مدیریت می کند.
منطقه ویژه پتروشیمی ماهشهر
یکی از بزرگترین قطب های اقتصادی کشور بلاشک منطقه ویژه پتروشیمی ماهشهر می باشد که این روزها با تلاش تیم مذاکره کننده هسته ای برای صادرات آزادی عمل بیشتری پیدا کرده است.
علی یزدانی که گفته می شود اصالتا از شهرهای حومه تهران می باشد هدایت این غول اقتصادی را در جنوب خوزستان بر عهده دارد.
پتروشیمی ماهشهر از جمله مجموعه هایی است که هرازچندگاهی مورد انتقاد مسئولین استان قرار می گیرد ارتباط کمتر این مجموعه عظیم اقتصادی با مرکز استان موجب شده آنطور که باید و شاید ثمرات وجود منابع آن در خوزستان درک نشود.
دانشگاه شهیدچمران
مهمترین مرکز آموزشی جنوبغرب کشور را یک اردکانی مدیریت می کند کسی که ماهها بر سر حکم مدیریتش مباحث مختلفی مطرح بوده است.
محمد رعایایی اردکانی که اصالتا یزدی می باشد سوابق علمی اش بیشتر در دانشگاه تربیت مدرس تهران می باشد ولی به لطف دولت و تدبیر و امید سر از مدیریت بزرگترین مجموعه آکادمیک استان خوزستان در آورده است.
رعایایی طی ماه های حضور به عنوان سرپرست دانشگاه چمران چالش های متعددی را علی الخصوص در حوزه فرهنگی تجربه کرده است.
القصه دهها مدیر غیربومی دیگر نیز در استان خوزستان فعالیت می کنند که شاید نام بردن از آن ها نیاز به پردکردن یه دفترچه دارد ولی اینجا فقط غرض این بود گفته شود مشت واقعا نمونه خروار است.
پی نوشت:
البته غیربومی بودن ملاک کارآمدی نیست همانطور که بومی بودن اینگونه است لکن مدیران غیربومی باید تلاش کنند منابع بیشتری برای رفع محرومیت ها در استان بماند.