سوالی که از همان روزهای اول در خصوص طرح 550 هزار هکتاری پرسیده می شد این بود که آیا در این پروژه نیروها و پیمانکاران بومی به کار گرفته می شوند یا خیر؟
به گزارش آسماری نیوز به نقل از رهیاب،طرح احياي 550هزار هكتاري اراضي كشاورزي خوزستان و ايلام یکی از طرح های بزرگ و مهم در دست اجرا در 2استان به ویژه خوزستان به شمار می رود که بنا به گفته مسولان متولی با اجراي اين طرح حدود 9.5ميليون تن به ظرفیت توليد محصول كشاورزي اضافه خواهد شد و بر اساس پيشبيني ها براي 400 هزار نفر شغل ايجاد می شود.
یکی از دغدغه های اصلی که در این طرح ملی وجود دارد این است که آیا اشتغالی که وعده ایجاد آن توسط رئیس جمهور و مسئولین استانی داده می شود نصیب خوزستانی ها خواهد شد یا مثل سایر طرح های اشتغال زای استان به نام خوزستان و به کام دیگران تمام می شود سوالی که از همان روزهای اول در خصوص طرح 550 هزار هکتاری پرسیده می شد این بود که آیا در این پروژه نیروها و پیمانکاران بومی به کار گرفته می شوند یا خیر؟
باید از پیمانکاران بومی استفاده شود
عبدالحسن مقتدایی استاندار خوزستان از همان روزهای اولی که احیای مجدد این طرح در دستور کار دولت قرار گرفت با تاکید بر لزوم استفاده از پيمانكاران بومي در اجراي طرح 550هزار هكتاري مقام معظم رهبري اظهاركرد :حتی اگر تمام پيمانكاران استان در اجراي اين طرح مشغول بکار شوند باز هم حداقل 30 درصد ظرفيت خالي خواهيم داشت.
وی با بيان اينكه پيمانكاران استان در اولويت اجراي طرحها قرار دارند، اظهاركرد:پيمانكاران بومي در اجراي هر طرحي بر پيمانكاران استانهاي ديگر تقدم دارند.
مقتدایی تصریح کرد:در صورت مشاهده استفاده از شرکتهای پیمانکاری غیربومی در اجرای طرحهای استان، معاونت عمرانی استانداری بدون تعارف با متولی طرح برخورد خواهد کرد. چنانچه در طرحی پیمانکاران بومی توانایی اجرا نداشته باشند، آن زمان متولی طرح مجاز به استفاده از پیمانکاران غیربومی است.
وی یادآورشد: استفاده از ظرفیتهای بومی کالا و خدمات برای کمک به حل مشکل بیکاری در استان دنبال میشود.
اینجا جهادی برای نصر وجود ندارد!
اما متاسفانه شرکت جهاد نصر که از سوی وزارت جهاد کشاورزی بعنوان مجری پروزه550هزار هکتاری انتخاب شده است قراردادهای کلان و میلیاردی خود را با شرکت های غیربومی منعقد نموده است بگونه ای که حجم قراردادهای جهادنصر با شرکت های غیربومی به مبلغ حدود 1500 میلیارد تومان رسیده است این در حالی است که بر روی کاغذ، تعداد قراردادهای این شرکت با شرکت های بومی دو برابر شرکت های غیربومی است! اما در واقع پروژه های کلان به شرکت هایی داده شده است که از خارج از استان، اجرای پروژه ها را برعهده گرفته اند.
ابلاغیه هایی که ابلاغیه ماند!
این در حالی است که سال گذشته استاندار خوزستان با ابلاغ بخشنامه ای همه دستگاه های استان را مکلف کرده بود تا از شرکت های بومی برای اجرای پروژه ها یا خرید کالا دعوت کنند. با این وجود به نظر می رسد جهاد نصری ها در عمل ساز خود را می زنند و در حرف چیزی دیگری می گویند.
90 درصد از کارکنان شاغل در این طرح بزرگ نیروهای بومی هستند
آمارهایی که به گوش استاندار رسانده اند موجب شد تا وی اعلام کند"90 درصد از کارکنان شاغل در این طرح بزرگ نیروهای بومی هستند"
مقتدایی افزود: در این طرح قریب به ده هزار نفر اشتغال ایجاد شده است که قریب 90 درصد از اهالی خوزستان هستند .
مقتدایی گفت: تنها در یک مورد در شهرستان هویزه ، 1200 نفر از نیروهای بومی آن در این طرح اشتغال دارند.
استاندار خوزستان پیش از این هم گفته بود: اولویت در اجرای طرح احیای 550 هزار هکتار اراضی کشاورزی خوزستان رهاورد سفررهبرمعظم انقلاب به این استان، بکارگیری پیمانکاران و مشاوران بومی است.
مقتدایی با اشاره به فعالیت های صورت گرفته در سال 93 گفت: خوشبختانه با برنامه ریزی های انجام شده در استان بخش قابل توجهی از پروژه ها و طرح ها به پیمانکارن بومی استان داده شد و در طرح 550 هزار هکتاری نیز استفاده از تولیدات داخلی به رونق بخش اقتصادی استان کمک کرد.
اما در ادامه مدیرعامل موسسه جهاد نصر در نشستی با استاندار و معاونینش اعلام کرد: 16پیمانکار از بین پیمانکاران بومی و غیر بومی برای اجرای طرح 550هزار هکتاری موسوم به طرح رهبری انتخاب شده اند.
یدا... شمایلی افزود: از این تعداد 11پیمانکار بومی و بقیه غیر بومی هستند.
علاقه بند قائم مقام مجری طرح 550 هزار هکتاری احیای اراضی خوزستان و ایلام می گوید از 1500 نیرو به 6500 نیرو رسیده ایم که 88درصد از این آمار نیروهای بومی خوزستان می باشند
بیش از 90 درصد شاغلین در پروژه هاي موسسه جهاد نصر بومی هستند
عبدالحسين بهنام زاده مدیر اجرایی حوزه ی كرخه ي خوزستان طرح احیای اراضی دشت های خوزستان و ایلام موسسه ی جهاد نصر با اعلام این مطلب گفت:اولویت نخست موسسه به کار گیری نیروهای بومی است؛ امری که به نسبت در آن به موفقیت دست یافته است.
وی در خصوص تعداد کارگاه های فعال در حوزه ی کرخه بیان داشت: در حال حاضر 19 قرارداد اجرایی با پیمانکاران بسته شده است. برای این 19 قرارداد، 4 مشاور بومی و 7 مشاور غیر بومی مشغول کار هستند.
بهنام زاده ادامه داد: 13 پیمانکار نیز در این حوزه فعال اند که 6 تای آن ها بومی هستند.
وی در خصوص کارخانه های مشغول به کار در این حوزه اظهار داشت: سه واحد کارخانه ی تولید کانالت در حوزه ی کرخه فعال هستند که بیش از 230 نفر درآن ها مشغول به کارند. كه بیش از 92 درصد این نیروها بومی هستند.
او گفت: برای چنین پروژه های بزرگی می بایست پیمانکاران رتبه یک و دو را به کار گمارد و از طرفی پیمانکاران رتبه یک در استان محدودند، لذاناچاراً از پیمانکاران غیر بومی نيز استفاده شده است لازم به توضيح است كه صاحبان و اعضاي هيئت مديره اكثرمشاوران شاغل در طرح خوزستاني هستند كه فقط دفتر مركزي آنها تهران است.
بهنام زاده افزود: البته درصد بیشتر کارکنان این مشاورین و پیمانکاران غیر بومی، افراد بومی هستند.
ناگفته نماند که تعداد پیمانکاران بومی و غیر بومی اعلام شده از سوی مدیرعامل موسسه جهاد نصر و مدیران این شرکت از سوی معاون عمرانی استاندار وی مورد تایید قرار نگرفت.
بکارگیری برخی مهندسان مشاور ظلم به خوزستان است
احمد سیاحی معاون عمرانی استاندار خوزستان درباره واگذاری پروژه های عمرانی به پیمانکاران غیر بومی گفت: متاسفانه برخی شرکت ها مانند موسسه جهاد نصر در واگذاری پروژه ها اقدامات مبهمی انجام داده است.
وی تصریح کرد:تعداد قراردادهایی که موسسه جهاد نصر با پیمانکاران بومی منعقد کرده، 2 برابر قراردادها با پیمانکاران غیر بومی است اما عدد حاصل از مبالغ کل پروژه ها نشان می دهد که پروژه هاي بزرگ با مبالغ کلان را به پیمانکاران غیر بومی و پروژه هایي با ارزش سرمايه گذاري بسيارکم را به پیمانکاران بومی واگذار کرده است.
معاون عمرانی استاندار خوزستان ضمن ابراز تاسف از اين وضعيت, مبلغ قراردادهای شرکت جهاد نصر در سال گذشته با پیمانکاران غیربومی را يك هزارو 481 میلیارد تومان برشمرد و خاطرنشان كرد: این مبالغ می توانست گردش مالی استان را به طور قابل توجهی تقویت کند.
سیاحی سال گذشته نیز، بکارگیری برخی مهندسان مشاور غیربومی را ظلم به خوزستان خوانده بود. معاون عمرانی استاندار خوزستان با تایید نکردن آمار ارائه شده از سوی موسسه جهاد نصر در زمینه پیمانکاران بومی و غیر بومی گفت: مهندسان مشاوری در فهرست انتخاب شده ها وجود دارد که بکارگیری آنها ظلم به استان است.
به گفته وی، کیفیت کار این ها بسیار پایین تر از پیمانکاران استان بوده و از مناقصاتی که تاکنون در زمینه انتخاب پیمانکاران برگزار شده بی خبریم.
وی تاکید کرد: اگر قرار است این پول ها در داخل استان هزینه شود باید پیمانکاران و مشاوران بومی مورد استفاده قرار گیرند.
سیاحی افزود: هزینه کردن چنین پولی در استان باعث رونق مالی و اقتصادی در خوزستان خواهد شد و ظرفیت های خوبی در داخل استان وجود دارد که می توان از آنها در این زمینه بهره گرفت.
همچنین نمایندگان خوزستان در مجلس شورای اسلامی که عضو کمیسیون کشاورزی مجلس هستند آمار ارائه شده توسط جهاد نصری ها را قبول ندارند آنها معتقدند آمار ارائه شده در به کارگیری نیروهای بومی واقعیت ندارد.
نیروهای غیربومی و بازنشسته را در طرح 550هزارهکتاری بکارگیری کرده اند
سیدراضی نوری نماینده مردم شوش در مجلس شورای اسلامی در گفتگو با رهیاب در خصوص وضعیت اشتغال زایی در طرح 550 هزار هکتاری گفت:آمارهایی در خصوص طرح 550 هزار هکتاری داده شد انتظار می رفت آمار بالایی را که در اشتغال مستقیم و غیر مستقیم مطرح می کنند عملی شود ولی اینگونه نشده است.
سیدراضی نوری تاکید کرد:دوستان متولی کار در خصوص بکارگیری نیروهای غیربومی و بازنشسته می گویند ما نیروهای متخصصی که قبلا با آنها کار کرده ایم و نسبت به آنها شناخت داریم را می آوریم ولی استدلال آن ها توجیه خوبی نیست.
وی اضافه کرد:انتظارما این است که از نیروهای متخصص استان و شهرستان مربوطه استفاده شود تا مسئله اشتغال که دغدغه ی خانواده های خوزستانی است حل شود.
بکارگیری نیروهای غیربومی در طرح550هزارهکتاری
صید عیسی دارایی نماینده مردم اندیمشک درخصوص بکارگیری نیروهای غیر بومی در این طرح گفت:خیلی از نیروها خوزستانی نیستند در طرح های کشوری که در خوزستان است بچه های خوزستان حضور ندارند ما گفتیم این طرح دیگر استانی است و نیروهای خوزستانی از این طرح استفاده می کنند ولی متاسفانه نیروهای غیر بومی در طرح 550 هزارهتکاری مشغول به کار هستند.در برابر حرف های من مسئولین هر عکس العملی نشان دهند کذب است، حاضرم در تلوزیون مناظره کنم چرا گزارش کار نمی دهند؟ چرا نمی گویند طرح 800هزار هکتاری رهبر معظم انقلاب که توصیه کردند و می تواند مشکلات یک استان را حل کند به کجا رسیده است؟شفاف سازی کنند تا کسی مثل من نیاید تمام مسائل را زیر سئوال ببرد.
عمده مشاورین و پیمانکاران این طرح غیربومی هستند از جاهای دیگر آدم آورده اند
سیدشکرخدا موسوی نماینده مردم اهواز در مجلس شورای اسلامی و عضو کمیسیون کشاورزی مجلس در گفتگو با رهیاب گفت:
عمده مشاورین و پیمانکاران این طرح غیربومی هستند از جاهای دیگر آدم آورده اند
موسوی خاطر نشان ساخت:عموما متولیان این طرح بازنشسته های جهادکشاورزی هستند و هیج کسی را در دایره خود راه نمی دهند شما بررسی کنید ببینید یک نفر از جوانان استان خوزستان که مدرک کشاورزی دارد را در بین خود راه داده اند؟ من به شما می گویم هیچ جوان لیسانسه خوزستانی را به کار نگرفته اند.
وی افزود:نمی دانم این هفت هشت هزار نفری که اقای استاندار می گوید در این طرح شاغل شده اند کجا هستند؟ کاش اسامی شاغلین را اعلام کند تا به چهار نفر از آنها تلفن بزنیم قبلا هم گفتیم ولی تا الان شماره یک نفر را هم نداده اند.
نماینده مردم اهواز در مجلس شورای اسلامی گفت:با این پول کلان به نظرم یک کار غیراصولی در حال انجام است اگر استاندار و وزیر جهاد نجبند ضرر کرده ایم باید یک تیم متخصص و بی طرف برای نظارت و بازرسی از این پروژه فرستاده شود
حال باید دید با وجود انتقادات گسترده از عدم به کارگیری پیمانکاران و نیرو های غیربومی در طرح 550 هزار هکتاری آیا شرکت جهاد نصر عملکرد خود را در این زمینه اصلاح خواهد کرد یا همچنان خوزستان جولانگاه شرکت های غیربومی خواهد ماند.
در همین راستا پیشنهاد می شود مدیران این شرکت به جای رپورتاژ عملیات رسانه ای ایرادات وارده بر این طرح را برطرف نمایند و در این خصوص شفاف سازی کنند.