روزی که چشم ژنرال تدبیر برای دود شدن سرمایه ملی خیره شد، چشم شهروندان ماهشهری به بادی بود که باید دود پتروشیمی را به سمت دریا سوق میداد.
به گزارش آسماری به نقل از رهیاب؛ پتروشیمیها گرچه مانند سایر محصولات وزارت نفت هیچ سودی جز آلایندگی برای خوزستانیها نداشتهاند اما این روزها به خبر نخست مردم استان تبدیل شدهاند و در صدر اخبار، موضوع آتش سوزی در پتروشیمی بوعلی سینا قرار گرفته بود. این مجتمع پتروشیمی سالانه 1252 هزار تن محصول تولید میکند و در بازارهای داخلی و خارجی حضوری موثر دارد.
این میزان اهمیت هم سبب نشد که مدیران شرکت هلدینگ خلیچ فارس و مسئولان ارشد وزارت نفت ضریب HSE را در این شرکت افزایش دهند و یک بی دقتی کوچک در ساعت 17 رور چهارشنبه 16 تیر سبب حادثهای بزرگ شد که کارشناسان حوزه انرژی از آن به عنوان بزرگترین حادثه آتش سوزی در پتروشیمیهای کشور یاد کردند.
نشتی در واحد ٩٠٠ پارازایلین فاز نخست این آتش سوزی بود و در فاز دوم که بعد از مهار آتش در این مخزن آغاز شد، مخزن ٢٠٠١ شرکت پتروشیمی بوعلی سینا بود. با افزایش شدت شعلههای آتش استاندار خوزستان به محل حادثه رفت و در ساعات ابتدایی بامداد جمعه نیز وزیر نفت بعد از 3 روز آتش سوزی به محل حادثه رفت.
بیژن نامدارزنگنه در بدو ورود به ماهشهر دریافت که عملیات اطفای حریق فرمانده ندارد و به همین دلیل علی صفی خانی، مدیر ایمنی شرکت مناطق نفت خیز جنوب را به عنوان فرمانده عملیات انتخاب کرد. وزیر نفت معتقد بود که باید فرماندهی عملیات مهار آتش به دست فرماندهای کاردان سپرده شود.
نماینده مردم ماهشهر در مجلس از کمبود امکانات آتش نشانی در منطقه ویژه انتقاد میکند و میگوید: نبود یک بالگرد برای صیانت از منابع موجود در منطقه ویژه با وجود دهها کارخانه و میلیاردها دلار ارزش یک بی تدبیری و شاید یک بی تعهدی از سوی مسئولان مربوطه است.
بنا بر اعلام معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی از 18 هزار تن مواد موجود در مخزن آتش گرفته 15 هزار تن آن از بین رفت. مرضیه شاهدایی در این باره میگوید: این یک تصمیم جمعی بود که بگذاریم محتویات مخزن بسوزد. وزیر نفت نیز در اظهار نظری گفت: برای اطفای حریق باید منتظر سوختن محتویات مخزن باشیم. 10 تا 15 ساعت زمان میبرد که محتویات مخزن به صورت کامل از بین برود و آتش خاموش شود.
شعلههای آتش در پتروشیمی بوعلی سینا ماهشهر پس از 57 ساعت حریق خاموش شد و وزیر نفت پس از پایان عملیات اطفای حریق اعلام کرد که شرکت پتروشیمی بوعلی سینا 3 هفته دیگر به مدار تولید باز میگردد. خبرگزاری جمهوری اسلامی نیز صحبتهای مدیرعامل هلدینگ خلیج فارس را پس از اطفای خلیج فارس منعکس کرده و در گزارشی به نقل از عادل نژادسلیم نوشته است: تمامی واحدهای پتروشیمی به جز واحد پارازایلین تا یک ماه دیگر به مدار باز میگردند.
پارازایلین یک سوم محصولات شرکت پتروشیمی بوعلی سینا را شامل میشود و اختلال در این واحد به معنی ضربه زدن به تولید 400 هزار تنی این محصول در پتروشیمی است.
محمدرضا کیاشمشکی میگوید: بروز حادثه آتش سوزی در پتروشیمی بوعلی سینا را می توان در کنار تمامی سختیها و مشکلات چند روز اخیر، باب خیری دانست که به ضعف ایمنی در صنعت پتروشیمی کشور بیش از گذشته توجه شود.
وی میافزاید: شاید توجیه بسیاری از مسئولان از بروز چنین حوادثی، طبیعی بودن بروز مشکلات فنی در حین انجام کار در صنایع مختلف باشد اما مرور میزان خسارات جانی و مالی حین کار در این صنعت در سالهای گذشته نشان می دهد که بروز حوادث در صنعت پتروشیمی ایران ترتیبی فراتر از دوره های طبیعی بروز حوادث دارد.
این کارشناس حوزه انرژی بیان میکند: تنها در مدت 65 روز از سال جاری (از 11 اردیبهشت تا 17 تیرماه) 7 حادثه در صنعت پتروشیمی ایران رخ داده است؛ یعنی به طور متوسط هر 9 روز یک حادثه در صنعت پتروشیمی کشور داشتیم.
کیاشمشکی عنوان میکند: با پایان شعلههای آتش، تازه کار برای وزارت نفت آغاز شده است؛ وزیر نفت باید دستور بررسی این موضوع را دهد که چرا در 65 روز، 7 حادثه تلخ در صنعت پتروشیمی کشور رقم خورده و بروز حوادث آتش سوزی پای ثابت فعالیت سالانه صنعت پتروشیمی کشور شده است. وزیر نفت باید همین امروز پروندهHSE صنعت پتروشیمی را در وزارت نفت باز کند.
به گزارش رهیاب، آتش به جان پتروشیمی بوعلی سینا افتاد و جان چند صدنفر ازکارکنان پتروشیمی را به خطر انداخت، شرکتهای اطراف همگی تخلیه شدند تا سوختن محتویات مخزن باعث گستردگی آتش در دیگر شرکتهای پتروشیمی خسارتی به بار نیاورد. 3 روز همه چشمها به ماهشهر خیره شده بود و چشم وزیر نفت دولت تدبیر و امید به دود شدن 15 هزار تن از محصولات پتروشیمی خیره شد.
وزارت نفت تدبیری برای خاموش کردن آتش خرج نکرد، پایان آتش مشروط به خالی شدن مخزن بود و سلامت شهروندان معطوف به جهت وزش باد.
انتهای پیام/