1403/10/18 21:53


1438
تاریخ انتشار: 1394/09/26 11:18
گزارش:
مدیریت غلط منابع آبی کشور و به ویژه خوزستان در سال‌های گذشته یکی از عوامل کاهش دبی رودخانه‌ها، ایجاد معضلات زیست محیطی، نابودی منابع اقتصادی و گردشگری با ارزش و همچنین ایجاد چالش‌های جدید شده است.

به گزارش آسماری به نقل از  رهیاب، مدیریت غلط منابع آبی کشور و به ویژه خوزستان در سال‌های گذشته یکی از عوامل کاهش دبی رودخانه‌ها، ایجاد معضلات زیست محیطی، نابودی منابع اقتصادی و گردشگری با ارزش و همچنین ایجاد چالش‌های جدید شده است.

 

همگی این عوامل نتیجه بی تدبیری‌ها، کارشناسی نبودن کارها و نگاه سیاسی به موضوع اب در مدیریت‌های کلان است. یکی از نگاه‌های غیر سیاسی به کارون انتقال آب از سرچشمه‌ها است که در آینده سبب نابودی کلیه ظرفیت‌های این رودخانه می‌شود.

 

از مهم‌ترین چالش‌ها می‌توان به مواردی مانند برداشت آب از سرچشمه‌های کارون، تشکیل جزیره‌های جدید در رودخانه کارون، کاهش دبی آب، رسوب گذاری، خطرات مهلک دوره‌ای طبیعی و مصنوعی آتی، اثرات کاهش آب شیرین ورودی کارون به خلیج فارس بر زیستگاه‌های آبزیان و پساب‌های کشاورزی، صنعتی و شهری اشاره کرد.

 

اما کارون و آبش با همه این مشکلات، چالش‌ها و حیات در خطرش بازهم نتوانسته چشم طمع را از خود دفع کند و برخی از نمایندگان دیگر استان‌ها برای جذب آرای بیشتر به دنبال انتقال آب کارون به فلات مرکزی هستند.

استفاده نامناسب از ظرفیت‌های گردشگری

یکی از ظرفیت‌های مغفول کارون حوزه گردشگری ان است؛ مجید گودرزی عضو هیئت علمی گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه شهید چمران اهواز می‌گوید: با نگاهی به رودخانه کارون به عنوان مهمترین عنصر هویت بخش شهر اهواز به راحتی می توان دید که از ظرفیت های گردشگری ساحل این رودخانه استفاده مناسب نشده است.

 

وی می‌افزاید: در سال های اخیر بیشتر فضاهای اطراف رودخانه کارون به احداث بلوارهای ساحلی اختصاص یافته در حالی که کلانشهر اهواز در اقلیمی گرم واقع شده و ساکنان این شهر از کمبود امکانات برای اوقات فراغت به‌ویژه در فصل گرم از سال رنج می برند.

 

این عضو هیئت علمی عنوان می‌کند: ایجاد مسیرهای پیاده روی، نور پردازی ساحل رودخانه، و ایجاد سازه های عمرانی اطراف و روی رودخانه،ساماندهی دستفروشان حاشیه رودخانه،احداث باغ پرندگان، و پارک های آبی می تواند کارون را به یک جاذبه گردشگری تبدیل کند.

 

حسین فاضلی در گفتگو با رهیاب بیان می‌کند: رودخانه به عنوان رشته‌ای که فرهنگ‌های مختلف در طول جغرافیایی آن به هم متصل شده دارای تفسیر ظرفیت‌های فرهنگی، اجتماعی و تاریخی ویژه‌ای است. چنین نگرشی به بستر رودخانه جهت تفسیر و توضیح اتصال فرهنگ‌ها، نگرش فراموش شده مسئولان کشوری، منطقه‌ای و استانی است.

 

غفلت از ظرفیت‌های گردشگری کارون

مدیر کمیته کنفرانس ملی رودخانه کارون می‌گوید: وجود ظرفیت‌های فرهنگی، اجتماعی و تاریخی متنوع، متفاوت و گاهی به ظاهر حتی متضاد از ویژگی‌های بارز رودخانه کارون است که از منظرگاه بستر گردشگری این رودخانه مورد غفلت قرار گرفته شده است.

 

مدیر کمیته برگزاری کنفرانس ملی رودخانه کارن افزود: چنین بستری که متاسفانه مورد غفلت و بی‌توجهی مسئولان مرتبط به ویژه سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری قرار گرفته می‌تواند به عنوان یکی از بزرگ‌ترین قطب‌های گردشگری ملی و بین المللی ایران و حتی جهان باشد که سود اقتصادی غیر قابل تصوری را برای کشور و استان‌های هم مسیر رودخانه کارون داشته باشد.

 

وی بیان کرد: نکته قابل توجه در بستر گردشگری رودخانه کارون، ارزش افزایی رودخانه کارون است. یعنی وجود چنین نگرشی سبب خروج رودخانه کارون از وضعیت «صرفاً بهره کشی از رودخانه کارون با مقاصد تولید برق» است که این نتیجه مهم‌‌ همان نجات محیط زیست است.

 

فاضلی با تأکید بر اینکه این نگرش به صورت قابل توجه از طرف دولتمردان مورد توجه قرار گیرد تا حیات رودخانه کارون تداوم داشته باشد، گفت: بستر گردشگری رودخانه کارون، طرح خیلی ساده جهت اجرا است که دارای مزایا و منافع منطقه‌ای و ملی بسیار زیادی است که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به اشتغال زایی، تفرجگاهی و گردشگری اشاره کرد.

 

به گزارش رهیاب، حال و روز کارون امروز به خاطر کارهای سیاسی برخی از افراد و همچنین بی برنامگی در اجرا است؛ سالها است که پروژه‌های ساحل سازی در اطراف کارون به عنوان پروژه ثابت همه مدیران در حال اجرا است بدون اینکه کسی از این مدیران کار شاخصی انجام دهد.

 

تأسیس پارک‌های متفاوت، ایجاد پیست‌ها کارتینگ، سالن‌های تیراندازی، ایستگاه‌های درشکه سواری و اسب سواری، استفاده از ورزش‌های آبی در یک قسمت از رودخانه و کارهای مختلف دیگری که با انجام آنها و حضور بخش خصوصی می‌توان سالانه گردشگران زیادی را در فصل‌های مختلف سال جذب می‌کند.