1403/10/19 19:17


1517
تاریخ انتشار: 1394/10/16 14:01
گزارش:
معاون وزیر راه و شهرسازی در نخستین نشست ستاد ملی بازآفرینی پایدار شهری در خوزستان گفت : بافت‌های فرسوده خوزستان در برابر بلایای طبیعی، بحران‌آفرین هستند.

به گزارش آسماری به نقل از  رهیاب، در حال حاضر بسياری از شهرهای كشور با مسئله‌ای به نام بافت های فرسوده مواجه هستند، استان خوزستان نيز از اين قاعده مستثنی نيست.



وجود 6 هزار هكتار بافت فرسوده در خوزستان و نبود اعتبارات ملی براي نوسازی بافت‌های فرسوده از يک سو و ركود ساخت و ساز و كاهش ارزش اقتصادی در اين زمينه سبب شده است تا همچنان بافت‌های فرسوده به عنوان فضای بی‌ دفاع شهری زندگی را برای بيشتر شهروندان ناايمن سازد. 



متأسفانه مسائل و مشكلات اصلی خوزستان به صورت ريشه‌ای ‌نياز به اعتبار و رسيدگی پايدار دارد و اگر در آلودگی هوا بايد به تدبير باد و باران اميد بست در بحث بافت‌های فرسوده و ناپايدار شهری بايد دعا كنيم تا زلزله نيايد و اگر زمين بلرزد شاید فاجعه تاريخی استان خوزستان را در بربگیرد.



پس از بررسی 495 شهر در کل کشور بالغ بر 76 هزار هکتار بافت فرسوده شناسایی شد، همچنین  53هزار هکتار سکونت گاه غیر رسمی در کشور داریم که در مجموع با بافت‌ های فرسوده 30 درصد مساحت بافت ‌های کشور را در بر می ‌گیرد و 18 میلیون جمعیت سکنه دارند.



خوزستان 6 هزار هکتار یعنی مساحتی معادل 13 درصد از بافت فرسوده کل کشور را در خود جای داده است که سهم کلان شهر اهواز از این میزان حدود هزار و 500 هکتار است.



در این باره رئیس انجمن صنفی انبوه ​سازان مسکن خوزستان می گوید: حدود شش هزار هکتار بافت فرسوده و سکونتگاه‌های ناامن در استان جای تاسف دارد.

 
 
وی با بیان اینکه یکی از اولویت ‌های اصلی بخش خصوصی توجه به بافت فرسوده است تاکید می کند: اولویت خوزستان و مقام ارشد استان باید رسیدگی به وضعیت مسکن و تشکیل شوراهای برنامه ریز در این زمینه باشد.



از همین رو، حل مشکلات بافت های فرسوده، نیازمند برخوردی صحیح و روشی مناسب است. بهسازی، نوسازی و یا بازسازی گونه های متفاوتی از مداخله در بافت های فرسوده و مسأله دار است که می توان از کشورهايی که این روش ها در آن به اجرا گذارده شده تجربه کسب کرد.



لذا به نظر می رسد در بافت های فرسوده با توجه به وسعت دامنه و شدت مسائل گريبان ‌گير اين بافت ها ،كارآمدترين رويكرد كه بتوان براي مواجهه با كاستی ها و نارسائی ها اتخاذ کرد، مداخله بخش خصوصي با حمايت دولت باشد.



بر همین اساس روز گذشته نخستین نشست ستاد ملی بازآفرینی پایدار شهری در خوزستان و نشست شورای مسکن این استان با محوریت بافت‌های فرسوده و با حضور ایزدی معاون وزیر راه و شهرسازی در اهواز برگزار شد.



مدیرکل راه و شهرسازی خوزستان در این جلسه، 10 درصد مجموع فضاهای شهری خوزستان از 56 هزار هکتار را بافت فرسوده اعلام و بیان کرد : منظور از بافت فرسوده، فضاهایی است که از نظر برخورداری سرانه شهری بسیار پایین‌تر هستند.



همچنین محمدسعید ایزدی معاون وزیر راه و شهرسازی در این جلسه گفت : در ایران بیش از 20 میلیون نفر در بافت‌های فرسوده زندگی می‌کنند و در برخی شهرها این میزان بیش از نیمی از فضای شهر را شامل می‌شود.



وی با تاکید بر اینکه بافت‌های فرسوده خوزستان در برابر بلایای طبیعی، بحران‌آفرین هستند افزود : با توجه به اینکه افراد کم‌درآمد در این نقاط زندگی می‌کنند، لذا اعطای تسهیلات ارزان‌قیمت کمک بزرگی به آنها در راستای نوسازی بافت فرسوده است.


معاون وزیر راه در پایان، از تدوین برنامه بهسازی و نوسازی بافت‌های فرسوده در نقاط هدف خبر داد و بر همکاری انبوه‌سازان در رابطه با تکمیل یک‌هزار و 800 واحد ساخته شده در بافت فرسوده اهواز، آبادان و مسجدسلیمان تاکید کرد.


به گزارش رهیاب، طبق برنامه چهارم و پنجم توسعه کشور قرار بود سالانه 10 درصد از این بافت​ها بازسازی و احیا شود. اینکه در زمینه بهسازی و بازسازی بافت های فرسوده طبق این برنامه ها به چه میزان پیش رفتیم جای بحث و تامل دارد اما نیاز امروز برنامه ریزی مناسب برای پرداختن به موضوع بافت های فرسوده در برنامه ششم است که باید به شکل مقتضی لحاظ شود.



بر این اساس ارگان ‌هایی همچون شهرداری و معاونت عمرانی استانداری می ‌توانند نقشی بسیار موثری در زمینه احیاء بافت‌ های فرسوده داشته باشند از طرفی استانداری، شهرداری و اداره راه و شهرسازی به عنوان ارگان ‌های متولی، باید با تشکیل ستاد بازآفرینی بافت ​های فرسوده در استان و برگزاری جلسات مربوطه به بازسازی این بافت‌ ها کمک کنند.