1403/10/21 07:21


42592
تاریخ انتشار: 1395/10/12 07:48
گزارش:
تنش آبی ایجادشده در کشور این روزها به استان‌های پرآب بیشتر آسیب رسانده است و استان‌های کویری به برکت پروژه‌های انتقال آب از آب آشامیدنی و کشاورزی سالم‌تری نسبت به خوزستان بهره می‌برند.
به گزارش آسماری به نقل از رهیاب، تنش آبی ایجادشده در کشور این روزها به استان‌های پرآب بیشتر آسیب رسانده است و استان‌های کویری به برکت پروژه‌های انتقال آب از آب آشامیدنی و کشاورزی سالم‌تری نسبت به خوزستان بهره می‌برند.
 
 
خشک شدن کرخه در بخش هویزه، خشک شدن زهره در هندیجان و خشک شدن قسمت‌هایی از کارون در خرمشهر بخشی از آسیب‌هایی است که به محیط زیست خوزستان آسیب رسانده و تالاب‌ها را در معرض نابودی قرار داده است.
 
 
نماینده مردم شادگان در مجلس شورای اسلامی بابیان اینکه محیط زیست، گردشگری و کشاورزی به‌ویژه نخلیات شادگان درخطر تخریب قرار دارند، یادآور شد: متأسفانه باروری نخل خرما در این منطقه به‌شدت کاهش‌یافته است.
 
 
حجت‌الاسلام‌والمسلمین مجید ناصری نژاد می‌افزاید: باید هرچه سریع‌تر حق آبه شادگان در اختیار این تالاب قرار بگیرد و این در حالی است که باید از کارون منابع آبی به رودخانه جراحی در شهرستان شادگان تزریق شود تا مشکلات کم‌آبی تالاب شادگان مرتفع شود.
 
 
وی بابیان اینکه خشک شدن تالاب شادگان بسیار بحران‌زا است، ادامه می‌دهد: از 500 هزار هکتار تالاب شادگان هم‌اکنون زیر 10 هزار هکتار از آن باقی‌مانده است که این میزان بحرانی بودن اوضاع این تالاب را نشان می‌دهد و این در حالی است که با خشک شدن تالاب شادگان، بدیهی است که شاهد افزایش گردوغبار در کشور خواهیم بود.
 
 
عضو کمیسیون انرژی مجلس بابیان اینکه شمارش معکوس برای خشک شدن تالاب شادگان آغازشده است، تأکید می‌کند: افزایش گردوغبار، مشکلات تنفسی و از بین رفتن نخل‌ها در این حوزه انتخابیه نتیجه خشک شدن تالاب شادگان است.
 
 
نابودی میلیون‌ها نخل و اراضی کشاورزی
 
 
نماینده مردم آبادان در مجلس شورای اسلامی نیز می‌گوید: بر اساس آمارها و بررسی‌های صورت گرفته تقریباً حدود یک میلیارد و 716 میلیون مترمکعب آب از حوضه‌های آبی مختلف استان برداشت‌شده است و این آماری که ارائه‌شده نه‌تنها می‌تواند چند استان را آب دهد بلکه معتقدیم شاید بتواند آب شرب کل کشور را تأمین کند.
 
 
جلیل مختار بیان می‌کند: انتقال آب برای مصارف شرب را قبول داریم اما این افزایش برداشت‌ها روزبه‌روز باعث کاهش و یا از بین بردن دبی آب در رودخانه‌های استان مانند کارون خواهد شد و کاهش دبی نیز باعث افزایش دبی دریا و افزایش شوری آب رودخانه می‌شود و این انتقال‌ها و برداشت‌های غیرمجاز میلیون‌ها نخل و زمین‌های کشاورزی را از بین برده است.
 
 
وی می‌افزاید: مخالف برداشت آب از منابع آبی استان به جهت مصارف کشاورزی و صنعتی دیگر استان‌ها هستیم و میزان برداشتی که جهت مصرف شرب اعلام‌شده، فکر نمی‌کنم درست باشد.
 
 
نماینده مردم آبادان و اروندکنار می‌افزاید: ما باید این را بدانیم هرگاه انتقال آبی بخواهد رخ دهد، باید مطالعاتمان جامع باشد و مطالعات جامعی باید در خصوص پایین‌دست‌ها انجام شود. یعنی آیا این مسئله باعث کاهش دبی خواهد شد و آیا منافع مردمی که در پایین‌دست وجود دارند، تهدید می‌شود یا خیر؟
 
 
وی با اعتراض به میزان تخصیص 580 میلیون مترمکعبی آب در طرح بهشت‌آباد و کوهرنگ و خطرات این مسئله برای منابع و ذخایر آبی استان می‌گوید: همچنین تخصیص آب در قالب طرح انتقال به ونک – سولگان، غیررسمی و غیرقانونی است. اعتباراتی برای این مسئله تخصیص نیافته اما بااین‌وجود این طرح به‌صورت خصوصی توسط افراد خاصی در حال پیگیری است و اگر این اتفاق رخ دهد، به آن اعتراض داریم زیرا مطمئناً مشکلات آبی را در پی خواهد داشت.
 
 
وی عنوان می‌کند: 2 مقوله یکی مطالعه پروژه آب‌رسانی و انتقال و دیگری مطالعه جامع این طرح‌ها باید مدنظر قرار گیرد و همچنین باید مباحث محیط زیست و پیوست محیط زیست این طرح‌ها موردتوجه باشد. همچنین بحث اثرات این انتقال بر پایین‌دست‌ها باید مطالعه شود که چه ضرر و تبعاتی به آن‌ها وارد می‌شود.
 
 
مختار بیان می‌کند: سؤال ما این است آیا مسئولان گرداننده و مجریان طرح‌های انتقال، درزمینهٔ تبعات این طرح‌ها بر بخش‌های روستایی، شهری، کشاورزی و دام‌پروری استان‌های مبدأ مطالعه کرده‌اند و آیا می‌توانند تضمین دهند که منافع این بخش‌ها به خطر نیفتد و انتقال آب تهدیداتی برای معیشت این اقشار در پی نداشته باشد؟
 
 
 
وی عنوان می‌کند: اگر کسی وجود دارد و مدعی است که برای انتقال آب تأییدیه و پیوست محیط زیست را دارا است و می‌تواند منافع شهر و مردم پایین‌دست را تأمین کند، ما با وی بر میز مذاکره می‌نشینیم و جهت انتقال آب گفت‌وگو و درنهایت تصمیم‌گیری خواهیم کرد.
 
 
به گزارش رهیاب، با توجه به آمار اعلامی وزارت جهاد کشاورزی 250 هزار نفر در بخش نخل داری خوزستان فعالیت می‌کنند و 50 درصد از خرمای صادراتی کشور محصول این استان است.
 
 
همچنین بیش از 2 میلیون و 600 هزار اصله نخل خرما در شادگان وجود دارد که 80 درصد آنها با خطر کمبود آب مواجه هستند.
 
 
به نظر می‌رسد پروژه‌های انتقال آب غیر از آسیب‌هایی که به محیط زیست می‌رسانند، به‌طور مستقیم بر بحث اشتغال مردم پایین‌دست خوزستان تأثیر می‌گذارند.