1403/10/04 06:52


536
تاریخ انتشار: 1394/02/18 02:51
گزارش ویژه
یکی از شعارهای اصلی حسن روحانی، رئیس جمهور کشورمان در راستای دست یابی به جایگاه ریاست جمهوری در انتخابات سال 92، بالا بردن ارزش و احترام پاسپورت ایرانی بود.

 به گزارش آسماری نیوز به نقل از  شبکه اطلاع رسانی راه دانا عربستان سعودی در ایام نوروز محور اخبار ناگواری بود که در بین مردم کشور ما، این کشور و رژیم حاکم بر آن را منفورتر از گذشته کرد. از یک سو ماجرای حملات وحشیانه غربی – عربی به خاک یمن که منجر به کشته شدن نزدیک به 1000 تن از مردم مظلوم یمن شد و از سوی دیگر ماجرای هتک حرمت شنییع دو زایر ایرانی در فرودگاه جده به دست شرطه های عربستانی موجب شد تا موجی از خشم و کینه در میان مردم کشورمان نسبت به عربستان ایجاد شود.

 
آل سعود در عربستان در 3 دهه گذشته، بدترین روابط با کشور ایران داشته و در زیر پا گذاشتن عزت و احترام زائران خانه خدا و هتک حرمت پاسپورت ایرانی از هیچ اقدامی دریغ نکرده است. این در شرایطی است که یکی از شعارهای اصلی حسن روحانی، رئیس جمهور کشورمان در راستای دست یابی به جایگاه ریاست جمهوری در انتخابات سال 92، بالا بردن ارزش و احترام پاسپورت ایرانی بود. از همین رو حالا این مطالبه عمومی از رئیس دولت یازدهم و وزارت خارجه کشورمان به وجود آمده که برای حفظ و حراست از این ادعای خود و جایگاه و ارزش ایرانی، واکنشی تند و تیز نسبت به این اقدام آل سعود انجام دهد.
 
 
البته این در حالی است که دولتی ها پیش از این یکبار ادعای خود مبنی بر حفظ و صیانت از ارزش پاسپورت ایرانی را زیر پا گذاشتند. در ماجرای اعزام نماینده نماینده ایران در سازمان ملل بود که دولت یازدهم در یک عقب‌نشینی آشکار در مقابل زیاده خواهی مقامات آمریکایی، از معرفی «حمید ابوطالبی» انصراف داد و «غلامعلی خوشرو» را به عنوان سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان ملل متحد در نیویورک منصوب کرد. همین مسئله موجب شده تا این نگرانی بار دیگر پدید آید که دولت یازدهم این بار و در ماجرای حادثه فرودگاه جده نیز ادعای مطرح شده توسط ریاست محترم جمهوری را زیر پا گذاشته و برخوردی با دولت عربستان نداشته باشد.
 
 
در این بین سازمان حج و زیارت به عنوان متولی امور حجاج کشورمان شاید به بهانه نگرانی از اینکه روابط کشورمان با عربستان برای اعزام زائر با مشکل روبرو می‌شود تنها به صدور یک اطلاعیه بسنده کرده است که آن هم شرح ماوقع است. این در حالی است که طبق مصوبه شورای عالی اداری اهتمام برای حفظ عزت، منزلت و حقوق زائران و نظارت بر حسن اجرای برنامه‌های زیارتی در کشورهای عربستان سعودی، عراق و سوریه از وظایف سازمان حج است، مع الوصف «سکوت مسئولان حج و فراموشی وظایف محوله» در این باره قابل تأمل خواهد بود.
 
 
 
البته ضعف دستگاه دیپلماسی کشورمان پیش از این نیز در ماجرای قتل جوان ایرانی توسط دیپلمات مست عربستان در خیابان های تهران نیز آشکار شده بود. در این باره به نظر می رسد عدم برخوردهای مناسب با دولت آل سعود در این ماجرا، از جمله عواملی است که منجر به حادثه فرودگاه جده در نوروز 94 شد. این بار اما هر چند دولتی ها در سکوت فرو رفته اند اما مراجع تقلید و نمایندگان مجلس در اعتراض به آل سعود، لب به انتقاد گشودند.
 
واکنش مراجع تقلید به ماجرای فرودگاه جده
 
 
آیت‌الله ناصر مکارم‌شیرازی پیش از ظهر امروز در جلسه خارج فقه خود که در مسجد اعظم برگزار شد با اشاره به اینکه حادثه جده نباید رسانه‌ای می‌شد گفت: مایل نبودم این حادثه رسانه‌ای شود اما حال که رسانه‌ای شده است باید در مورد آن صحبت کنم و سئوالی که از مسئولان دارم این است آیا عمره که واجب نیست را باید برویم و زیر بار هر خفتی برویم؟
استاد حوزه علمیه قم خاطرنشان کرد: از مسئولان سعودی نیز سئوال می‌کنم که اگر در فرودگاه جده امنیت نباشد در کوچه‌های جده امنیت وجود خواهد داشت؟ فرودگاه جده یک فرودگاه بین‌المللی است که اگر در آنجا امنیت نباشد به طور قطع مردم ترس خواهند داشت.
آیت‌الله مکارم‌شیرازی با اشاره به اینکه از مسئولان دولتی خود نیز می‌پرسم آیا نیاز است که به حج مستحب برویم گفت: آیا لازم است که هر توهینی را بشنویم تا به یک امر مستحب عمل کنیم؟
 
وی بیان کرد: امام خمینی (ره) با انقلاب عزت و آبرو را برای مردم خریداری کرده‌اند و این عزت سبب شده است تا 6 نفر از وزرای خارجه کشورهای مختلف با وزیر خارجه ایران ماه‌ها در مذاکره به سر ببرند.
 
 
این مرجع تقلید با اشاره به اینکه همه رسانه‌های خارجی در روز یک خبر از ایران دارند افزود: امیدوارم که این مذاکرات به یک نتیجه برسد و از سوی دیگر این مذاکرات یک نوع آبرو و عزت برای کشور است.
 
آیت‌الله مکارم‌شیرازی یادآور شد: حادثه جده حادثه‌ای نیست که بشود از آن به راحتی گذشت، در برنامه‌هایی که می‌دانیم مایه عزت نیست باید از آن عبور کرد و باید از حق دفاع کنیم تا عزت‌مند شویم.
 
 
آیت‌الله حسین نوری‌ همدانی دیگر مرجع تقلید جهان اسلام نیز پیش از ظهر امروز در جلسه خارج فقه خود که در مسجد اعظم حرم مطهر حضرت معصومه (س) برگزار شد اظهار داشت: اتفاق فرودگاه عربستان نباید در سکوت باشد و نباید به سادگی در برابر این مسئله گذشت و از همین رو مسئولان باید به این امر توجه نشان دهند.
 
آیت‌الله نوری‌ همدانی یادآور شد: تجاوز به دو نوجوان در عربستان نباید در سکوت باشد و نباید به سادگی در برابر این مسئله گذشت و از همین رو مسئولان باید به این امر توجه نشان دهند.
 
وی با اشاره به اینکه باید دولتمردان به وضعیت معیشتی مردم رسیدگی کنند گفت: یکی از مطالب مهم در زندگی مردم معیشت و اوضاع اقتصادی است که امیدواریم با یاری خداوند مسئولان بتوانند نسبت به این امر توجه نشان دهند.
 
سکوت در قبال عربستان جایز نیست
 
منصور حقیقت پور نائب رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار شبکه اطلاع رسانی راه دانا می گوید: سکوت در قبال این اقدام رژیم خونخوار و کودک کش آل سعود که اقدام به تجاوز به جوانان ما که جزو نوامیس ما هستند جایز نیست و ما باید این حکومت نامشروع را که به دروغ خود را خادم حرمین نامیده رسوا کنیم.
 
 
این نماینده مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه جنایات رژیم عربستان بر تمام جهانیان ثابت شده، اظهار داشت: آل سعود در خون 180 هزار نفر از مردم سوریه دست دارد. آل سعود در شهادت مرزبانان ما دست دارد. آل سعود در تمام جنایات داعش دست دارد.
 
 
وی در ادامه خاطر نشان کرد: آبروی یک ایرانی شیعه آبروی 75 میلیون ایرانی دین دار و متدین است. کسی حق ندارد به جوانان ما چپ نگاه کند. به همین دلیل جا دارد که حتی ما روابط سیاسی خود را آل سعود را تقلیل دهیم. سوال من این است که رابطه با عربستان به چه درد ما می خورد؟
 
نامه نمایندگان مجلس به رئیس جمهور
 
در پی اتفاقی که در فرودگاه جده برای دو نوجوان زائر ایرانی پیش آمد تعدادی از نمایندگان نامه‌ای را برای رئیس جمهور امضا کرده و خواستار پیگیری این مسأله شدند.
 
متن نامه به شرح زیر است:
 
«جناب آقای رئیس جمهور
 
در هفت‌های گذشته دو نفر از نوجوانان زائر ایرانی مورد آزار و اذیت پلیس فرودگاه جده قرار گرفته‌اند که موجب خدشه‌دار شدن احساسات و غیرت ملت ایران شد. از شما به عنوان شخص رئیس جمهور و عضو شورای عالی امنیت ملی خواستاریم ضمن اعتراض به دولت عربستان به خاطر این اقدام نسبت به مجازات عاملان آن اقدام کرده و موضوع را مورد پیگیری جدی قرار دهید.»