آمارهای ضریب نفوذ شبکههای اجتماعی در بین مردم ایران نشان میدهد که دولت باید برای جلوگیری از آسیبهای اجتماعی این شبکهها را ساماندهی و اینترنت ملی را جایگزین اینترنت جهانی کند.
به گزارش آسماری به نقل از رهیاب، چندی پیش وزیر ارتباطات اعلام کرد که کانالهای تلگرامی و صفحات موجود در شبکههای اجتماعی که بیش از 5 هزار دنبال کننده دارند باید اطلاعات خودشان را در سامانه وزارت ارشاد ثبت کنند. محمود واعظی معتقد است که این کانالها و صفحات نقش رسانه پیدا کردهاند و نفوذ زیادی بین اقشار مختلف جامعه دارند.
وی میگوید: هدف ما در مورد این کانالها این نیست که این کانالها مجوز بگیرند بلکه میخواهیم این کانالها با توجه به اینکه نقش رسانهای پیدا کردهاند،هویت خودشان را در وزارت ارشاد ثبت کنند.
وزیر ارتباطات عنوان میکند: هم اکنون یک روزنامه که فقط 1500 نسخه از آن در روز خوانده میشود ثبت میشود و متولی آن معلوم است بنابر این ما میخواهیم متولی کانالها معلوم باشد و این کار درستی است زیرا سبب نظمدهی میشود و با توجه به اینکه گاهی مطالب، شایعات و حرفهای بیربطی در این کانالها مطرح میشود، میتوان با این کار این مسائل را ساماندهی کرد.
مشاور وزیر ارتباطات در حوزه بانوان نیز میگوید: ضریب نفوذ اینترنت در بین زنان ایرانی 44.4درصد و در بین مردان 46.3 درصد است، ضریب نفوذ تلفن همراه در بین زنان ۷۲ درصد و در بین مردان ۸۳.۵ درصد، همچنین ضریب نفوذ رایانه در بین زنان ۴۰.۲ درصد و در بین مردان ۴۲.۱ درصد است.
سودابه رادفر عنوان میکند: ضریب نفوذ شبکه های اجتماعی برای مردان ۵۴ درصد و برای زنان ۶۹ درصد است. همچنین ضریب نفوذ کاربر اینترنت و گوشی موبایل در بین مردان ۳۹ درصد و در بین زنان ۶۹ درصد است.
وی میافزاید: ضریب استفاده از فیس بوک در بین زنان ۷۶ درصد و در بین مردان ۶۶ درصد می باشد. همچنین ضریب استفاده از توییتر زنان ۲۲ درصد و مردان ۱۵ درصد می باشد. استفاده از توییتر ۲۰ درصد در زنان و ۱۵ درصد در مردان است.
بنا بر آمارهایی که برخی از کارشناسان حوزه ارتباطات منتشر کردهاند، 80 درصد کاربران تلگرام ایرانی هستند و بین 30 تا 45 میلیون ایرانی عضور تلگرام و اینستاگرام هستند. حجت الاسلام میلاد عچرش در گفتگو با خبرنگار رهیاب میگوید: یکی از بزرگ ترین و جالب ترین اتفاقات قرن حاضر در عرصه رسانه گسترش شبکه های اجتماعی و نرم افزارهای ارتباطی است.
این کارشناس رسانه گفت: گسترش استفاده از فضای مجازی رهبران و روسای جمهور دنیا را به کنش نسبت به این تحول وا داشته و امام خامنه ای با درک صحیح این فضا گفتند که اهمیت فضای مجازی کمتر از اهمیت انقلاب اسلامی نیست.
وی با بیان اینکه بهره برداری غلط و استفاده نادرست از این فضا جزو مشکلات و چالش های اصلی شبکه های اجتماعی است، افزود: اکثر کسانی که در حال استفاده از فضای مجازی هستند نسبت به کارکردهای درست آن اطلاعی ندارند و به همین دلیل در دام های طراحی شده دشمن اسیر می شوند. یعنی آغاز فعالیت در این شبکه ها با خود این افراد است اما خروجی عملکرد آنها همان خروجی مدنظر دشمن است.
حجت الاسلام عچرش بیان کرد: مزیت های این فضا هم نباید مورد غفلت واقع شود و در این پیچ تاریخی و در عصر سانسور انقلاب اسلامی می تواند گفتمان ناب خود را به این وسیله به گوش جهانیان برساند.
وی درباره آسیب شناسی فضای مجازی و شبکه های اجتماعی عنوان کرد: جسته و گریخته مقالات و یادداشت هایی در این باره وجود دارد اما این گفتارها نظام مند نیست و تاکنون نهاد خاصی این موضوع را پیگیری نکرده است.
مدیر سایت روضه نیوز اظهار داشت: در کشور ما نسبت به آسیب های فضای مجازی غفلت شده است و نتیجه این بی توجهی عملکرد نامناسب در اتفاقات بزرگ و غیر قابل پیش بینی است.
وی افزود: در انتخابات اخیر که میزان تاثیر پذیری مردم از شبکه های اجتماعی مشخص شد ما نتوانستیم پاسخ مناسبی به طراحی های دشمن بدهیم و به همین دلیل در برخی نقاط خواسته های آنان برآورده شد.
حجت الاسلام عچرش با اشاره به انباشتگی اطلاعات در فضای مجازی گفت: فیلترینگ در کشورهای پیشرفته امری طبیعی است و مطالب بر اساس سن افراد دسته بندی و تقسیم می شود. برای همین موقع ساخت ایمیل در گوگل سن شما پرسیده می شود و پس از آن اطلاعات براساس سن شما برایتان ایمیل می شود.
وی بیان کرد: سیستم فیلترینگ در ایران هنوز اصلاح نشده و به صورت صحیح مورد استفاده قرار نگرفته است. اگر این سیستم اصلاح شود به استفاده بهینه از فضای مجازی کمک می کند.
این کارشناس رسانه با بیان اینکه همه دستگاه ها موظف به فرهنگ سازی و اختصاص بودجه در زمینه فضای مجازی هستند، عنوان کرد: به صورت ویژه این کار به شورای عالی مجازی سپرده شده است اما به نظر می رسد که این شورا به فرم مورد نظر مقام معظم رهبری نرسیده و به جای کارهای عملیاتی در مرحله تئوری پردازی است.
وی با بیان اینکه مسئولان کشور از میزان تاثیر گذاری فضای مجازی مطلع هستند، اظهار داشت: اندیشمندان معتقدند که با رسانه می توان اهدافی را محقق کرد که از راه جنگ سخت غیر قابل تحقق هستند اما متاسفانه تصمیم گیری ها در این زمینه سطحی و غیر عمیق است.
حجت الاسلام عچرش با بیان اینکه وزارت ارتباطات باید زیرساخت های این حوزه را توسعه دهد، گفت: حوزه و دانشگاه باید نقش جریان سازی و تولید محتوا در این جریان داشته باشند و با تشکیل تیم های رسانه ای و مرتبط کردن آنها به هم خواسته های نظام اسلامی را محقق کنند.