1404/04/17 03:20


92943
تاریخ انتشار: 1396/03/25 14:02
یادداشت/نوذر صیفوری:
اشارات اخیر رهبر انقلاب نشان می‌دهد رهبری با دیدی باز و همه‌جانبه نگر، ضمن بیان تهدیدات فرهنگی فضای مجازی، استفاده مفید از اینترنت را توصیه و تقویت آن را به‌عنوان یک دستور کار جدید به مسئولین مربوطه گوشزد نموده‌اند.

 

 

طی یک ماه اخیر مقام معظم رهبری به مناسبت‌های مختلف اشاراتی به موضوع فضای مجازی داشتند و به نظر می‌رسد ایشان با رویکردی جدّی­تر به این مقوله ورود کرده‌اند.

 

آخرین اشاره ایشان در جمع مسئولین کشوری و لشکری در بیست و دوم خرداد بود که صراحتاً از مسئولین مربوط خواستند در موارد مفید و لازم، نه‌تنها از محدود کردن فضای مجازی اجتناب کرده، بلکه نسبت به افزایش سرعت اینترنت نیز اقدام کنند.

 

ایشان پیش‌از این در مقاطع مختلفی درباره اینترنت و فضای مجازی نظرات خود را بیان نمودند؛ ازجمله در یک بیان معروف، ایشان اهمیت فضای مجازی را به‌اندازه اهمیت انقلاب اسلامی معرفی کرده بودند.

 

 اما اشارات اخیر رهبر انقلاب نشان می‌دهد رهبری با دیدی باز و همه‌جانبه نگر، ضمن بیان تهدیدات فرهنگی فضای مجازی، استفاده مفید از اینترنت را توصیه و تقویت آن را به‌عنوان یک دستور کار جدید به مسئولین مربوطه گوشزد نموده‌اند.

 

اهمیت نگاه مثبت رهبر انقلاب به مزایای اینترنت وقتی برجسته‌تر می‌شود که مشاهده می‌کنیم‌‌‌ بر‌خی از مسئولین کشور نگاهی صفر و یکی(کاملاً سیاه یا کاملاً سفید) به این مقوله دارند و همین باعث می‌شود در برخی موارد شاهد افراط یا تفریط در کنترل فضای مجازی بودایم.

برداشت بنده به‌عنوان کارشناس تجارت الکترونیک از رویکرد سازنده مقام معظم رهبری نسبت به اینترنت، این است که چنین رویکردی می‌تواند به تقویت اقتصاد مبتنی بر اینترنت و کمک به رونق کسب‌وکارهای دانش‌بنیان، به‌ویژه استارتاپ‌های اینترنتی منجر شود، که این‌ها خود به افزایش اشتغال، کاهش خروج مغزها و حتی کمک به حفظ فرهنگ ملی و اسلامی در فضای مجازی خواهد انجامید.

 

برای توضیح بهتر این دیدگاه، توجه خوانندگان عزیز را به نکات زیر جلب می‌کنیم:

 

1-    افزایش پهنای باند و ضریب نفوذ اینترنت در کشور، در کنار بالا رفتن فرهنگ استفاده و به­ویژه خرید اینترنتی در سال‌های اخیر منجر به ایجاد و رونق کسب‌وکارهای نوپای موفق در بستر اینترنت شده است که ضمن تولید ثروت در داخل کشور، باعث ایجاد اشتغال برای تعداد قابل‌توجهی از متخصصین و فارغ‌التحصیلان ‌دانشگاهی گردیده است.

 

دیجی­کالا با استخدام بیش از هزار نفر نیروی کار مستقیم و کافه بازار با درآمد‌زایی چشمگیر برای بیش از 4هزار نفر برنامه‌نویس شاهدی بر این مدعا هستند (به نقل از مصاحبه‌ها و وب‌سایت این شرکت‌ها).

 

هم‌اکنون ارزش تنها 5 مورد از شرکت‌های اینترنتی کشور بیش از یک میلیارد دلار تخمین زده می‌شود.

 

2-    وجود بسترهای لازم برای فعالیت متخصصین در کشور سبب می‌شود تا نخبگان دانشگاهی به‌جای خروج از کشور، فکر و سرمایه خود را در ایران عرضه کنند، همچنان که اگر مؤسسین شرکت‌های یادشده زمینه انجام فعالیت‌های تجاری را پیدا نمی‌کردند، فرصت‌های خوبی در خارج از مرزها انتظار آنها را می‌کشید. (به‌طور مثال مؤسس کافه بازار از که دانش‌آموختگان دانشگاه صنعتی شریف بوده، پس مدتی اقامت در سوئد با فراهم دیدن موقعیت کار در ایران به کشور مراجعت کرد)

 

3-    با تقویت زیرساخت‌های اینترنتی عملاً فضا برای جوانه زدن و رشد کسب‌وکارهای متعدد و متنوعی توسط کارآفرینان جوان فراهم می‌شود که با قانونمند کردن این فعالیت‌ها می‌توان محتوای تولیدی این شرکت‌ها در چارچوب‌های فرهنگی ایرانی و اسلامی هدایت کرد.

 

نکته قابل‌توجه این است که بدانیم هم‌اکنون برخی از این کسب کارها با داشتن میلیون‌ها کاربر، عملاً خود به یک رسانه تبدیل‌شده‌اند.

 

امید است در شرایطی که بیکاری به یک ابر چالش در کشور تبدیل‌شده است، با فراهم ساختن و بهبود بسترهای لازم ازجمله اینترنت، هرروزه شاهد به بار نشستن استعدادهای جوانان پاک‌سرشت میهن عزیزمان باشیم.انشا الله

نوذر صیفوری- کارشناس ارشد تجارت الکترونیک